Учні ЗОШ №3 побували в музеї Головного управління Національної поліції Закарпаття

Полісмени провели екскурсію – і у винагороду отримали море позитивних дитячих емоцій, захоплення, здивувань та вдячності.

Одні з перших до нашого музею завітали учні першого класу ЗОШ №3 міста Ужгорода. Ми розпочали екскурсію із фотографій наших співробітників на передовій. Діти з цікавістю роздивлялися світлини наших працівників, а дехто з школярів навіть впізнав своїх знайомих на фото. Макет донецького аеропорту діти теж розглядали з особливою цікавістю, адже сам ДАП та кіборги стали символом незламності духу Українців.

Небувале захоплення в дітей викликав старенький мотоцикл, який колись використовували як дільничні так і рядові міліцейські. Дітвора навипередки намагались залізти на металевого коня і посидіти на ньому.

Родзинкою нашої екскурсії стала виставка, присвячена подіям на сході України. Діти з захватом слухали розповідь про блокпости та роздивлялися макет одного із них.

Про зону АТО, умови життя наших бійців, побут та службу розповів один із військових, який з початку АТО перебував у зоні проведення антитерористичної операції Богдан Сливка.

Провідник повідав дітям історії про неоголошену війну на сході нашої держави та звитягу наших військових. Боєць на позивний “Інтелігент” розповів вдячним слухачам про те, з якими снарядами, пастками та мінами доводиться зустрічатися нашим захисникам на сході України, яка зброя, техніка та амуніція у наших військових.

– Ось ця форма, що на мені, називається “оливка”, бо має відповідний колір. А ось це перша форма Національної Гвардії (синього кольору), неофіційно її називають “майданівка”, – розповів гід у формі.

А ще він продемонстрував відвідувачам сухпаї, якими харчуються солдати та запропонував малечі вгадати, які саме продукти знаходяться всередині них.

– А що, на вашу думку, їдять військові на сніданок?

– Шоколад, кашу, – припустив один із групи і не помилився. Як на підтвердження того, “Інтелігент” розпечатав солдатський сухпай і діти на власні очі побачили як виглядає солдатська їжа: кава (це для справжніх закарпатців, шкода, що розчинна), цукор, галети, перлова каша, печінковий паштет і… серветки для гігієни. А ще в раціоні бійців обов’язково має бути вода. На сході України із цим доволі проблематично, але допомагають волонтери. Ось, до прикладу, таку воду “Сльози сепаратиста” постачають бійцям закарпатські волонтери.

Час в музеї пролетів непомітно. Дітлахи цікавились усім: як виглядають окопи, як їх копають та маскують, для чого існує біла маскувальна сітка та інше начиння блокпосту. Діти мали змогу зайти в середину, подивитись та сфотографуватись.

А на додачу, діти ознайомилися із виставкою фотографій Маріупольського фотографа Миколи Рябченка та проглянули ролики про умови перебування військових у зоні антитерористичної операції.

Першокласники покидали стіни закарпатської поліції у хорошому настрої і з переповненими емоціями від побаченого. Діти обіцяли розказати про виставку своїм друзям, щоб і вони прийшли та побачили те, що сьогодні змогли побачити вони.

Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області