Закарпатські лісники провели круглий стіл

В Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося засідання круглого столу на тему: «Лісова сертифікація на Закарпатті: виклики та шляхи їх вирішення».

На засіданні були присутні директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець, аудитор з лісової сертифікації компанії SGS-Україна Тетяна Данчук-Дворецька, спеціаліст з лісових питань Дунайсько-Карпатської програми WWF в Україні Роман Волосянчук, директор ТОВ «Ено-меблі» Євген Кунинець, директори державних лісогосподарських підприємств, представники деревообробних компаній, представники неурядових громадських організацій, органів місцевого самоврядування, контрольних органів, органів сертифікації, науковці та представники ЗМІ.

Метою заходу є обговорення нагальних питань лісової сертифікації на Закарпатті та вироблення спільного документу щодо впровадження сертифікації підприємств Закарпатського ОУЛМГ, яким може стати меморандум про співпрацю.

З вітальним словом до учасників виступив директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець. З повідомленнями виступили заступник начальника ЗОУЛМГ Василь Кий та аудитор з лісової сертифікації компанії SGS-Україна Тетяна Данчук-Дворецька.

Лісова сертифікація – оцінка відповідності системи ведення лісового господарства встановленим міжнародним вимогам щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку.

Одним із визначальних детермінантів запровадження сертифікації лісів є збереження біорізноманіття на глобальному, національному та локальному рівнях. Біорізноманіття вищих рівнів організації (видове та екосистемне) потребує належного збереження внутрішньовидового різноманіття, тобто збереження генетичних ресурсів. Тому необхідною умовою успішного проходження сертифікаційного та наступних контрольних екологічних аудитів є декларування та фактичне здійснення заходів зі збереження біологічного різноманіття лісів, в т.ч. лісових генетичних ресурсів. Іншими ж детермінантами лісової сертифікації є досягнення і підтримання такого рівня ведення лісового господарства, яке дозволяє забезпечити економічно, екологічно і соціально збалансоване управління лісами та лісокористування на основі міжнародних стандартів Лісової Опікунської Ради (ЛОР) та законодавству України.

Соціально орієнтоване ведення лісового господарства сприяє зростанню добробуту місцевого населення і суспільства в цілому, а також стимулює місцеве населення зберігати лісові ресурси.

Економічно життєздатне використання лісових ресурсів означає, що лісове господарство і лісокористування організовані й управляються таким чином, щоб бути прибутковими, проте не за рахунок виснаження лісових ресурсів і природних екосистем.

Усвідомлюючи складність впровадження поставлених завдань державні лісогосподарські підприємства ЗОУМГ в 2005 році першими в Україні отримали сертифікат відповідності європейським вимогам лісокористування. Це свідчить, що ЗОУЛМГ і його продукція відповідають міжнародним стандартам.

Сертифікація лісів проводиться, як правило, третьою незалежною стороною (аудиторською організацією), щоб гарантувати об’єктивну та неупереджену оцінку лісоуправління. Перевіряльники керуються десятьма Принципами, що супроводжуються 56 Критеріями.

Основними завданнями в сфері лісової сертифікації є:

∙ організація ведення лісового господарства у відповідності до визначених міжнародних стандартів ведення лісового господарства на засадах сталого розвитку;

∙ попередження скорочення та виснаження лісових ресурсів та пов’язаних з ними корисних властивостей лісів;

∙ удосконалення технологічних, технічних, організаційних та управлінських рішень спрямованих на підвищення продуційної та відтворювальної здатності лісів, збереження біотичного різноманіття, постійного та безперервного користування лісовими ресурсами, посилення середовищеформуюючих та захисних функцій лісів;

∙ врахування інтересів місцевих громад та підвищення їх ролі при підготовці управлінських рішень;

∙ підвищення конкурентоспроможності продукції, сприяння її просуванню на зовнішньому та внутрішньому ринку через документальне підтвердження її походження з лісів управління, якими здійснюється на засадах сталого розвитку;

∙ інформування широкого кола зацікавлених осіб про рівень забезпечення економічно, екологічно і соціально збалансованого ведення лісового господарства;

∙ попередження проникнення на ринок незаконно добутої деревини та інших ресурсів;

∙ усунення торговельних бар’єрів у торгівлі лісовими продуктами та запобігання виникнення нових;

∙ виконання міжнародних зобов’язань України, які торкаються ведення лісового господарства на засадах сталого розвитку.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ