В Ужгороді відкриють меморіальну дошку Володимиру Дегтярьову

У середу, 18 травня в приміщенні обласного художнього музею ім. Бокшая відбудеться відкриття меморіальної дошки відомому громадсько-культурному діячеві Закарпаття, новатору музейної справи в області Володимиру Дегтярьову.

В урочистому відкритті дошки (виготовленої під архітектурним наглядом Любові Керестей) авторства закарпатських скульпторів Василя Романа і Яна Потрогоша, які були друзями В. Дегтярьова, запланована участь губернатора Геннадія Москаля. Який розпорядився виділити необхідні кошти та протягом півроку тримав це питання на особистому контролі.
Володимир Дегтярьов очолював Закарпатський обласний художній музей протягом 1987-2003 років. Окрім класичних виставок, першим почав організовувати міжнародні виставки, камерні концерти, театральні вистави, фестивалі мистецтв, конкурси, захисти дипломних робіт студентів Ужгородського коледжу мистецтв.

На межі 1980-х і 1990-х організовував виставки художників, які вважались незручними для радянської системи. Так, у 1990 відкрив першу з чотирьох персональних виставок Ференца Семана, відомого українського художника угорського походження, який на той час перебував у забутті. Активно підтримував молодих митців та відкривав нові імена широкій громадськості. На початку 1990-х організував серію виставок за участі контркультурних художників, які до того не мали змоги виставляти роботи на широкий загал.
Володимир Дегтярьов налагоджував культурні зв’язки й співпрацю обласного художнього музею ім. Й. Бокшая з музеями європейських країн — Німеччини,Словаччини, Угорщини та інших. Популяризував закарпатське мистецтво на загальноукраїнському та міжнародному рівні після періоду закритих кордонів.

Був звільнений у 2003 році за надуманими причинами. Наклепи у ЗМІ та звільнення з посади різко підкосили його здоров’я, загострилась хвороба, і за півроку він пішов з життя.
«Володимир Дегтярьов віддавав музейній праці всю енергію й сили, використовував посаду лише на користь музею, і зовсім не мав кар’єрних амбіцій, — зауважує Геннадій Москаль . — Єдине, що він хотів для себе особисто – це доброї пам’яті».

На відкритті меморіальної дошки виступить камерний хор «Кантус» (керівник хору Еміл Сокач був особистим другом В. Дегтярьова).

Запрошуються представники ЗМІ та громадськість краю. Початок об 11-й годині.

Прес-служба Закарпатської ОДА