Вчені визначили дату падіння гігантського астероїда на древню Землю

Австралійські вчені знайшли сліди гігантського астероїда, що впав на Землю в найдавніший період її історії.

Його падіння мало одні з найбільш руйнівних наслідків.

На північному заході Австралії геофізики виявили сферули (невеликі кульки), що утворилися при ударі астероїда об землю. Такі ж сферули знайшли в донних відкладеннях віком 3,46 млрд років, пише https://lenta.ru

На думку вчених, астероїд повинен був становити від 20 до 30 км в діаметрі і залишити кратер шириною в кілька сотень кілометрів.

“Такий удар людство ніколи не бачило. Від нього по океану пішли гігантські цунамі, були зрушення гірських порід і витік магми”, – розповів автор дослідження Ендрю Гліксон.

При цьому точне місце удару астероїда залишається невідомим. Всі кратери тієї епохи давно “стерті” вулканічною і тектонічною активністю. Про удари вченим вдалося дізнатися завдяки виявленню сферул в шарі донних відкладень між двома вулканічними шарами, що дозволило здійснити точне датування.

В ту епоху (3,8-3,9 млрд років тому) десятки астероїдів, що впали на поверхню Місяця – саме через них виникли численні кратери. Вчені сподіваються виявити сліди аналогічних ударів і на Землі – їх були сотні, вважають геофізики.

http://www.unian.ua