При в’їзді на Закарпаття створять зони митного контролю

Для ефективнішої боротьби з контрабандою підакцизних товарів (у першу чергу сигарет) на Закарпатті вживаються посилені заходи з контролю за вантажопотоками не тільки безпосередньо на державному кордоні, але й при в’їзді в область із сусідніх регіонів.

Геннадій Москаль провів спеціальну нараду з керівниками митниці, прикордонної служби, правоохоронних структур та голів РДА, на якій дав доручення створити на пропускних пунктах у Нижніх Воротах та Лазещині зони тимчасового митного контролю. Саме через ці два пункти в область заїжджає левова частка вантажів з інших українських регіонів.

Відтепер контролювати вантажопотік зможуть не тільки поліцейські та податківці, але й прикордонники та митники, які ще на в’їзді в область мають право розпломбувати фури, обстежити товар і знову його опломбувати. Посилений контроль за вантажем на двох перевалах необхідний для того, щоб зменшити кількість сигарет, які завозяться до нас із метою подальшої контрабанди не через контрольно-пропускні пункти, а через «зелений» кордон. Паралельно поліції дано доручення вжити додаткових заходів для недопущення в область нелегальних мігрантів та «гастролерів» із числа кримінальних елементів. Крім того, голова ОДА доручив поліції та головам РДА перекопати лісові дороги, якими завантажені сигаретами автомобілі з підвищеною прохідністю намагаються об’їхати пропускні пункти на перевалах (такі випадки вже були минулого року).

Паралельно правоохоронці посилюють оперативні заходи для виявлення нелегальних складів із сигаретами вздовж зеленого кордону. Особливо це стосується українсько-румунської ділянки, де щодня фіксуються спроби місцевих мешканців перенести в сусідню країну відносно невеликі партії (по 2-3 ящики) сигарет. Щоб мінімізувати доставку необлікованих сигарет у прикордонну місцевість Рахівського району, у Великому Бичкові створять спеціальний пост із поліції та прикордонників, які контролюватимуть вантажопотоки.

– Ми змушені вводити режим посиленого контролю за вантажами на Закарпатті, – заявляє Геннадій Москаль. – Якщо не втримаємо ситуацію, тут із контрабандою сигарет почнеться те саме, що зараз коїться з бурштином на Рівненщині, Волині та Житомирщині. Однак усі наші заходи матимуть тільки тимчасовий ефект без законодавчої підтримки Києва. Тому я ініціюю проведення виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Днями Верховна Рада провалила законопроект про повернення кримінальної відповідальності за контрабанду тютюнових та алкогольних виробів, відправивши його на доопрацювання. Будемо на місці переконувати народних депутатів знову ставити на голосування й ухвалити цей необхідний закон. Без законодавчої підтримки Києва про серйозну боротьбу з контрабандою не може бути й мови.

Прес-центр ОДА