На Іршавщині буде пам’ятник Ерделі

У селі Климовиця на Іршавщині заклали капсулу під майбутній пам’ятник Адальберту Ерделі.

На малій Батьківщині видатного закарпатського митця з європейською славою, засновника крайової художньої школи Адальберта Ерделі 19 травня відбулась історична подія – на шкільному подвір’ї врочисто заклали капсулу під майбутній пам’ятник іменитому землякові.

Участь у святковому зібранні взяло поважне культурне представництво з кількох країн (учасники Міжнародної науково-практичної конференції “Ерделівські читання”), керівники району та села, місцева громада.

Привітали гостей педагоги й учні школи колоритним пісенним вступом, а також – розповіддю про основні періоди життя та творчості Адальберта Ерделі, процитували його мудрі висловлювання, опираючись на автобіографічні твори, що видані під редакцією професора Івана Небесника. Зібрання цих творів і копії родинних світлин митця з нагоди свята Іван Небесник подарував шкільному історико-краєзнавчому музею, куди раніше вже передав кольорову копію свідоцтва про народження Адальберта Ерделі. А народний художник України Володимир Микита обіцяв найближчим часом поповнити музейну колекцію ще й особисто написаним портретом свого Вчителя – щедрий намір присутні зустріли вдячними оплесками.

Про неоціненний внесок Адальберта Ерделі в розвиток образотворчості Закарпаття, про багату на таланти як у минулому, так і, сподівано, в майбутньому Іршавщину – цікаво та прихильно висловилися й інші учасники події, опісля чого, власне, виконали почесну місію – закладання капсули на місці майбутнього встановлення пам’ятника.

Ідею відзначити в такий спосіб 125-річчя від дня народження Адальберта Ерделі на його рідній землі належить знаним культурним діячам краю Юрію Глебі та Борису Кузьмі. Останній розповів, що виконання пам’ятника довірили скульптору Андріану Балогу – випускнику ЗХІ, закарпатцеві, котрий нині мешкає в Києві та вже здобув чимале визнання у професійних колах, створивши низку монументів, зокрема, в столиці. “Я особисто їздив до нього в майстерню і разом із головою Національної спілки художників України Володимиром Чепеликом ми радилися щодо проекту. Майстер безкоштовно виконав першу модель із глини, яка нині представлена тут на фото, а вже наступного тижня приїде для вирішального оглядання місця під пам’ятник та обговорення всіх деталей виготовлення. Планується, що пам’ятник буде заввишки метр і шириною 80-85 см, найімовірніше – з граніту. До всього, скульптору належить виготовити постамент”.

Встановити пам’ятник сподіваються цьогоріч, можливо, вже й наприкінці липня, та це залежить від фінансової підтримки обласної влади.

Управління культури Закарпатської ОДА