Тарифний капкан: нові ціни на газ

Із 1 травня в Україні зросла вартість газу. Як і передбачалося, крім абонплати матимемо ще й нові видатки за вартість комунальних платежів.

Крім того, своїм рішенням Кабмін встановив єдину ціну на газ для всіх споживачів – 6,9 грн за кубометр. Але й це ще не все… Відтепер пільговий, (опалювальний) період (із жовтня по квітень) скасовано.Водночас, у Мінсоцполітики вже заявили про можливу нестачу коштів на субсидії для населення для оплати за газ після підвищення його вартості.

Отже, виходить, влітку платитимемо за спожите блакитне паливо майже стільки ж, як до цього часу взимку. А що чекає на населення восени, після похолодання – навіть важко уявити.

При цьому найболючіше комунальне подорожчання «вдарить по кишенях» мешканців приватного сектора. До того ж автоматично зросте вартість гарячої води.

Слід зазначити, що середня зарплата нині в Україні становить 4585 грн, у нашій області – 3419 грн. За інформацією ГУ статистики, в Ужгородському районі – 4121 гривень, в Ужгороді – 3698 грн, в Мукачеві – 3604 грн, у Чопі –  3579 грн, у Берегові – 3258 грн, у Хусті – 2971 грн, у Іршавському районі – 2508 грн. Тож із чого може власник середнього за розмірами будинку заплатити за газ 5 тисяч гривень, коли заробляє тільки трохи більше двох? Парадокс! Нонсенс! Абсурд! Утім… з вересня очікується ще й чергове здорожчання електроенергії.

Прикро, але дорога в ЄС для наших державних мужів «вистелена» не позитивними реформами для населення, не змінами у соціальній політиці, а ціновим зростанням. При найнижчій в Європі зарплаті тарифи маємо нарівні з європейцями, та й ціни на продукти «доганяємо» вже також закордонні. Чому ж при підвищенні заплат на 3-6% (з цього місяця мінімальна зарплата збільшилась на 72 грн і становить 1450 грн, мінімальні пенсія – на 56 грн і складає – 1130 грн), вартість послуг зростає одразу у два рази? Чи можна назвати такі тарифи обґрунтованими?

На жаль, уряд навіть не намагається регулювати цінову політику в енергетичній галузі, обкладаючи населення все новими й новими видами платежів і обіцяючи з високих трибун неодмінне покращення… у «світлому майбутньому»…

До речі, газовики мають право відключати від постачання споживачів, які вчасно не розраховуються за послуги (згідно з пунктом 19 Правил надання населенню послуг газопостачання від 9 грудня 1999 р.). Цілком логічно, адже в магазині без грошей також не можна здійснити покупку. Та й, як відомо, дармовий сир є тільки в мишоловці… Однак… де людям брати гроші, коли їх немає?

Сумно, але за сьогоднішніх умов тепло стає для краян усе більшою розкішшю.

Газета “Наш Ужгород