Закарпатській обласній організації Українського товариства глухих – 70!

70-річчя з дня заснування святкувала сьогодні Закарпатська обласна організація Українського товариства глухих. Як було зазначено, якщо в Україні перші осередки глухонімих створювались вже на початку ХХ століття, то на Закарпатті до 1945 року їх не було. Діяла єдина школа-¬інтернат для глухонімих і 2 маленькі майстерні при школі. Все це разом називалось «Ведомство глухонемых». На базі цього «Ведомства глухонемых» і була заснована організація, перший наказ про створення Закарпатського облвідділу УТОГ було видано 15 травня 1946 року.

Зараз обласна організація УТОГ налічує понад 2 тисячі людей зі стійкими вадами слуху та мови, які об’єднані у 8 територіальних організацій за місцем проживання. Керує організацією Наталія Булеца.

У сьогоднішніх урочистостях з нагоди ювілею взяли участь представники обласної та міської влади, організації “Інваспорт”, товариства інвалідів, члени закарпатського УТОГу, учні Ужгородської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів.

“Від імені міського голови Богдана Андріїва, від депутатського корпусу та виконавчого комітету Ужгородської міської ради вітаю вас із 70-ю річницею створення організації. Бажаю всім щастя, здоров’я та добробуту. Пам’ятайте, ми спільно з депутатами, структурними підрозділами міської ради допомагатимемо та підтримуватимемо вашу організацію”, – зазначив у вітальному слові заступник міського голови Олександр Білак. Він також вручив грамоту міської ради Наталії Булеці, відзначивши її високий професіоналізм та відданість справі.

З нагоди відзначення ювілею облорганізації УТОГ з міського бюджету було надано матеріальну допомогу 12 ужгородцям, які мають вади слуху. Крім того, відповідно до «Програми підтримки діяльності громадських організацій міста соціального спрямування на 2016 рік» Ужгородській територіальній організації УТОГ на підтримку діяльності профінансовано 5300 грн.

rada-uzhgorod.gov.ua