Асоціація міст і сіл Словаччини є надійним партнером Асоціації міст України

У столиці Словацької Республіці місті Братіславі 18-19 травня 2016 року проходила щорічна, уже 27-а Генеральна асамблея Асоціації міст і сіл Словаччини. Це добровільне об’єднання органів місцевого самоврядування Словаччини, засноване ще у березні 1990 року, нині є найбільшою і найвпливовішою неурядовою організацією сусідньої країни. Адже членами Асоціації  є близько 95 відсотків усіх міських і сільських муніципалітетів. Отже з її думкою і рішеннями завжди рахуються як уряд, так і парламент Словаччини при підготовці, схваленні та реалізації важливих законів і національних програм.

Як зауважують пріматори (мери) міст та старости сіл і містечок Словаччини, неможливо навіть уявити ситуацію, коли б у щорічній Генеральній асамблеї Асоціації, на яку з’їжджається більше півтори тисячі обраних мерів міст і сіл, не взяли активну участь прем’єр-міністр, керівники ключових міністерств і відомств, голова (спікер) і депутати Національної Ради (парламенту) Словаччини. Не став виключенням і нинішній форум словацького місцевого самоврядування.

Особливістю щорічних асамблей Асоціації міст і сіл Словаччини є і те, що до участі в їх роботі запрошують представників партнерських асоціацій муніципалітетів сусідніх країн і прикордонних регіонів. Цьогоріч в роботі 27-ої генеральної асамблеї Асоціації міст і сіл Словаччини на запрошення її президента Міхала Сікори взяв участь і консультант з правових питань Асоціації міст України та віце-президент обласної Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття-ХХІ століття» Олег Лукша. У своєму виступі перед учасниками Генеральної асамблеї Асоціації міст і сіл Словаччини представник муніципальної громадськості України подякував словацьким колегам і спільноті муніципальних лідерів за багаторічне партнерство та дієву підтримку зусиль АМУ у розробленні і впровадженні децентралізаційних реформ в Україні, перебіг яких ускладнено безпековими загрозами та гострими кризовими явищами.

Зі сторони як офіційних представників і керівництва Асоціації міст і сіл Словаччини, так і десятків мерів міст і сіл в ході неофіційного спілкування звучала незмінна підтримка та готовність практичної допомоги зусиллям Асоціації міст України і активної муніципальної та експертної громадськості у просуванні реформ територіальної організації влади в Україні.

«Без радикальних реформ з децентралізації влади, місцевого самоврядування, фіскальної децентралізації і адміністративно-територіального устрою, які активно проводились 12-15 років тому, Словаччина не змогла б стати однією з найуспішніших країн Європи за темпами економічного розвитку останнього десятиліття» – таким є підсумовуючий результат розмов з багатьма словацькими експертами і представниками муніципалітетів.

«Ми готові і надалі допомагати українським містам і селам з децентралізаційними реформами, як і багато років поспіль» – зауважують словаки. І додають: «Але реформи потребують консолідації хоча б критичної маси прогресивних суспільних сил і влади в країні, бо лише така консолідація та усвідомлення позитивної сутності і мети реформ викликають довір’я і підтримку простих людей».

carpathia.gov.ua