Довірлива пенсіонерка позбулася грошей

Серед ночі ужгородській пенсіонерці зателефонував невідомий і голосом її сина повідомив, що він збив машиною людину, й потрібні гроші на операцію.

Жінка повірила і віддала пройдисвіту через банкомат 3000 доларів… Черговою жертвою телефонних шахраїв стала у вихідні 73-річна пенсіонерка з м.Ужгорода. Невідомий пройдисвіт діяв за класичною схемою. Близько пів третьої ночі на домашній телефон ужгородки надійшов дзвінок. Спросоння пенсіонерка не дуже й розібрала, що до чого (на це і розраховують шахраї). Голос у трубці, як здалось сонній бабусі, був схожий на голос її сина… Псевдо-син слізно розповів, що він скоїв ДТП – збив машиною чоловіка. Для термінової операції потерпілому потрібні гроші в сумі 3000 доларів. Попросив «маму» негайно дати гроші…

Після цього на мобільний жінки зателефонував чоловік, який назвався Анатолієм Петровичем – чи то лікарем, чи слідчим… Невідомий сказав, аби жінка викликала таксі й поїхала до найближчого банківського терміналу. Довірлива жертва так і зробила, переказавши на вказаний їй рахунок гроші в сумі 3000 доларів… Усе це відбувалося вночі. А вранці потерпіла нарешті додумалась зателефонувати синові, від якого дізналася правду… Зрозумівши, що її ошукали, ужгородка звернулася із заявою в поліцію. За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження. Пройдисвітів, які здурили ужгородку, розшукує поліція. Водночас правоохоронці вкотре звертаються до громадян із застереженням. Не вірте телефонним пройдисвітам, які б версії ті не вигадували і чиїм би голосом не говорили. Нікому не переказуйте гроші.

Відразу ж телефонуйте родичеві, який буцімто потрапив у біду, аби дізнатись, що з ним насправді. Телефонуйте і на 102. І головне. Якщо вам телефонує невідомий, особливо вночі, і верзе якусь дурницю, відразу ж кидайте слухавку. Шахраї – хороші психологи, вони вміють вивідати від людини потрібну інформацію, імпровізуючи на ходу. Тож якщо ви затіяли розмову з таким «профі», то великі шанси, що ви йому повірите і віддасте все, що маєте… До слова, зазвичай шахраї діють з іншого регіону, часто телефонують просто з тюрми, де відбувають покарання. Після того, як на рахунок шахрая чи його спільника від жертви прийшли гроші, телефонна карточка, а то й сам телефон, викидається. І шукай вітру в полі… Будьмо обережні!

Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області