Москаль передав Словаччині гелікоптер

У суботу, 21 травня, у міжнародному пункті пропуску «Ужгород–Вишнє Немецьке», що на українсько-словацькому кордоні, традиційно відбувся День добросусідства.

Українську сторону представляли перші особи краю – голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та голова Закарпатської облради Михайло Рівіс. На святковооблаштованій площадці – делегації України та Словаччини, серед яких депутати, дипломати, ділові партнери, ветерани війни та родичі із сусідніх країв. У святі також взяли участь поважні гості – екс-президент Словаччини Рудольф Шустер, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші, керівники Пряшівського та Кошицького самоврядних країв Словаччини, генеральний консул Словацької Республіки у м.Ужгород Янка Бур’янова та інші.
На двох мовах звучали Гімни двох братніх держав, задушевні, теплі пісні, привітання, розмови. Першим привітав учасників свята-дружби Геннадій Москаль. Він наголосив на важливості цього заходу, який щороку зміцнює партнерство між нашими прикордонними краями та запевнив, що влада Закарпаття докладе всіх зусиль, аби воно міцніло і розвивалось. Користуючись приємною нагодою, він також вручив колишньому президенту Словацької Республіки Рудольфу Шустеру символічну табличку, яка свідчить про передачу гелікоптера Мі-8ПС-9 від України. Вертоліт 1972 року випуску, який наразі знаходиться на нейтральній смузі, незабаром транспортують до сусідньої країни, де реставрують і представлять на огляд громадськості в Музеї авіації, що в м.Кошице.

Михайло Рівіс зазначив, що за нинішніх непростих реалій, коли країна у війні, керівництво області та обласні депутати роблять все для того, аби розвивати транскордонне та міжрегіональне співробітництво. Як результат, встановлено партнерство між багатьма територіальними громадами міст і районів, сіл і селищ, установ та організацій Закарпаття з відповідними громадами та установами сусідніх регіонів Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі, а також Чехії, Австрії, Німеччини та інших країн.

Далі Михайло Рівіс спільно з Зденеком Требулем виконав почесну місію – підписали протокол про Меморандум про співпрацю між Закарпатською ОДА та облрадою та Кошіцьким саврядним краєм. І так само підписано з головою Пряшівським самоврядним краєм Петером Худіком протокол про співпрацю.

Після закінчення офіційної частини на сцені виступили популярні колективи, зокрема, естрадно-духовний оркестр Закарпатської обласної філармонії, словацькі колективи «Магнолія» та «Маковіца», народний фольклорний ансамбль народних інструментів «Маки» Ужгородського коледжу культури та мистецтв, народний ансамбль народного танцю «Писанка» Ужгородського міського будинку культури. Насамкінець усі гості та господарі свята мали змогу відвідати павільйони, представлені кожним районом Закарпаття, та Кошіцьким і Пряшівським краями, та як добрі сусіди поспілкуватися, повеселитися і навіть потанцювати.

Прес-служба Закарпатської ОДА