Бал “Європейська весна” зібрав понад 60 тисяч гривень

В управлінні культури Закарпатської облдержадміністрації підбили підсумки балу “Європейська весна”, що відбувся у п’ятницю, 20 травня, у фойє головної адмінбудівлі краю за підтримки губернатора.

Захід, що був присвячений Дню Європи, організовували з подвійною метою: відродити традицію проведення в атріумі будівлі Крупки офіційних прийомів і підтримати благодійництво. Якщо першу мету було досягнуто завдяки високоповажному представництву та мистецькому наповненню вечора, то помічні кошти вдалося зібрати з добровільних пожертв гостей, а також – за результатами роботи фотозони й, головним чином, проведення арт-аукціону.

Нагадаємо, лотами аукціону стали 25 творів різних жанрів (орігамі, кукурудзоплетіння, живопис на склі, роботи з бісеру, ткацькі вироби), виконаних вихованцями Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Саме на потреби цього закладу, як і зазначалось раніше, підуть усі зібрані кошти. А їх у підсумку нарахували 54 048 гривень, а також 420 доларів США та 20 євро.

У Вільшанському дитячому будинку-інтернаті, що на Хустщині, нині постійно мешкає 195 вихованців із важкою формою фізичної та розумової відсталості. Це 64 дітей та 131 повнолітній, 34 вихованців прикуті до ліжка.

Заклад, якому восени виповнюється 55 років, має чимало напрацювань у забезпеченні нормального розвитку та цікавого дозвілля своїх вихованців, зокрема, на базі будинку-інтернату діють творчі майстерні (у яких, власне, і були виготовлені лоти для арт-аукціону).

От чого суттєво бракувало – то це можливості покращувати здоров’я фізичними вправами. Як розповів директор Богдан Кикина, на території закладу є приміщення площею близько 145 кв.метрів, що досі використовували для проведення культурних масових заходів, а отже – зрідка, та й то не повністю. Натомість, у найближчій перспективі його відвідуватимуть щодня, адже за сприяння швейцарських добродіїв зал саме переобладнують під актовий, спортивний та реабілітаційний водночас. Також, до облаштування долучаються сприятелі з Німеччини, звідки вже незабаром прибудуть 120 спеціальних стільців, які складатимуться касетним методом і разом займатимуть усього 2,5 метри завдовжки, що за потреби дозволятиме вмить організувати в багатофункціональному приміщенні глядацький зал. Ну, а кошти, виручені з допомогою “Європейської весни”, спрямують на придбання інвентарю для спортивно-реабілітаційних занять, а саме: бігову доріжку, велотренажер, шведські стінки з гамаками, тенісний стіл, гімнастичні мати тощо. “Досі наші вихованці займалися спортом у примітивних умовах, та зараз, завдяки небайдужим, ми сподіваємося здійснити давню мрію і відкрити оновлений зал уже за 2 тижні”, – розповів керівник.

Управління культури Закарпатської ОДА