Пільги на сплату за землю ОСББ, земля для учасників АТО – рішення сесії підсумував міський голова Ужгорода

Конструктивно і результативно пройшла сьогодні  робота сесії Ужгородської міськради. Розглянули і прийняли рішення з майже чотирьох десятків питань.

Насамперед виділили матеріальну допомогу 16 ужгородцям, переважно на лікування, одному надали кошти у зв’язку з трагічною загибеллю дитини. Оскільки таких прохань постійно дуже багато, депутати проголосували за обмеження максимальної суми – 2 тисячі гривень.

Затвердили програму енергоефективності на цей та наступний роки, вона передбачає діагностику енергоспоживання будівель бюджетних закладів, впровадження заходів, які дадуть змогу економити.

Із 1 червня і до кінця року зможуть економити й мешканці ОСББ, а також житлово-будівельних кооперативів – змінами до минулорічного рішення про надання пільг їм надали 100% пільгу зі сплати податку на землю.

Фінансову допомогу отримали кілька комунальних підприємств міста, серед них Водоканал.

Деякі зміни внесли до Програми економічного і соціального розвитку Ужгорода на цей рік, програми благоустрою, вони стосуються насамперед проведення ремонтів. Іншим рішенням погодили внесення змін до бюджету міста.

Також доповнили перелік цільових міських програм Програмою забезпечення мешканців Ужгорода, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами на 2016–2020 роки та Програмою “Репродуктивне здоров’я населення м. Ужгород на період до 2020 року”.

Відтак затвердили звіт про виконання в І кварталі бюджету Ужгорода. Як уже повідомлялося,  надходжень за перші три місяці 2016-го – понад 216, 5 мільйонів гривень, на чверть більше, ніж очікувалося.

У звіті вказано, що у відсотковому відношенні наповнення бюджету: 42,5% – трансферти, 46,3% – надходження до загального фонду, 11,1% – надходження до спеціального фонду, тоді як у минулому році трансферти становили 50,5%, а доходи загального фонду 43,1%, спеціального – 6,4%. Найбільше бюджет отримує з доходів фізичних осіб – 58,3%.

Підтримали депутати і проект рішення про створення комунального підприємства «Уж-Фест». Засновником буде департамент міського господарства, “Уж-Фест” займатиметься проведенням масштабних і якісних культурно-масових спортивних, театральних тощо заходів, фестивалів, популяризацією місцевих культурних надбань, покращенням туристичної привабливості Ужгорода. Таке ж комунальне підприємство діє у Львові.

Завдяки прийнятому рішенню про надання у користування на 2 роки і 11 місяців нежитлових приміщень на проспекті Свободи, 2, Грушевського, 6, Бородіна, 15а та на  Високій, 10, Національна поліція матиме де розмістити свої структурні підрозділи.

На таких же умовах і на аналогічний термін нададуть в оренду приміщення за адресою: вул. Грибоєдова, 20В Ужгородському міському територіальному центру соціального обслуговування для розміщення Сектору обліку бездомних осіб (без права проживання).

Розглянули і кілька проектів рішень щодо землі, до багатьох внесли численні критичні зауваження. Зокрема, про надання юридичним, фізичним особам та фізичним особам-підприємцям дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок з подальшою передачею їх в оренду, а також у спільну часткову власність.

Учасникам бойових дій, у тому числі захисникам країни в зоні АТО, на сесії надали дозвіл на підготовку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок з подальшою передачею їх у власність, а також затвердили вже виготовлені проекти землеустрою.

Депутати затвердили і проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок кільком  юридичним, фізичним особам та фізичним особам – підприємцям. Погодили надання дозволів на складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з подальшою передачею у власність, оренду, постійне користування або ж щодо поділу орендованої земельної ділянки.

Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) затвердили на сесії кільком юридичним та фізичним особам, серед них ділянки обласній клінічній лікарні та обласному клінічному центру нейрохірургії та неврології, де розташовані ці заклади.

Прийняли і рішення про припинення оренди на 2 земельні ділянки, а ще на кілька такі договори поновили. Деякі пункти з проекту рішення про поновлення оренди відклали на додаткове вивчення.

Надали дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок кільком  юридичним та фізичним особам, а ще кільком ужгородцям затвердили для продажу вартість земельних ділянок за адресами вул. Галана, 2 “а” на Грушевського,45/1,2,12 та на Минайській, 35а. До деяких цін за квадратний метр під час обговорення додали ще й коефіцієнти, котрі підняли вартість.

Згодом депутати затвердили положення про роботу чотирьох новоутворених, у рамках децентралізації і розширення повноважень місцевих органів влади, структурних підрозділів Ужгородської міської ради. Зокрема, про відділ реєстрації місця проживання; відділ реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; відділ реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; відділ державного архітектурно-будівельного контролю. До проекту рішення під час розгляду також внесли деякі критичні зауваження.

Провели й коригування структури та загальної чисельності апарату міськради та її виконавчих органів. Зміни відбулися знову ж через передачу на місця деяких повноважень –  при міськраді створили відділ державного архітектурно-будівельного контролю; додали працівників відділу муніципальної поліції та відділу реєстрації місця проживання, департаменту міського господарства.

Кілька питань порядку денного відклали і розглянуть наступного тижня, попередньо – у вівторок, 7 червня. Як оголосив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, це проекти рішень про:

– Програму надання дотації на відшкодування витрат у разі затвердження органом місцевого самоврядування тарифів на послуги з утримання житлового фонду Ужгорода нижчими, ніж економічно обґрунтовані;

–  передачу гуртожитку в оперативне управління та дозвіл на приватизацію – БК “Проспект Свободи,42 та БК “Злагода”;

– передачу будівлі у користування громадській організації “Закарпаття-Донбас”, що передбачало надати переселенцям колишню котельню для облаштування житла.

Також міський голова на прохання депутатів дав доручення до наступного пленарного засідання підготувати звіт про роботу некомунальних підприємств, які надають послуги з обслуговування багатоповерхівок та прибудинкових територій. .

Після завершення сесійного засідання Богдан Андріїв прокоментував окремі рішення сесії журналістам і відповів на їхні запитання.

Зокрема, щодо передачі двох із кількох винесених на сьогоднішнє засідання гуртожитків у власність мешканців, які в них проживають, Богдан Євстафійович пояснив: буквально напередодні сесії надійшло до цих проектів кілька зауважень, які не дали можливість прийняти рішення, але це буде зроблено вже наступного вівторка.

Стосовно передачі будівлі колишньої котельні для облаштування житла громадській організації “Закарпаття-Донбас” пояснив, що проект цього рішення також розглядатимуть на наступному засіданні, бо виникло кілька запитань у депутатів та у громадськості. Потрібно, щоб організація надала чіткий проект, а також дані про термін будівництва та хто буде його фінансувати.

Прокоментував і створення комунального підприємства “Уж-Фест”. Досі проведенням  фестивалів займалися то Департамент міського господарства, то комунальне підприємство “Боздоський парк”, то частково міське управління культури, спорту, сім’ї та молоді. Очевидно, зокрема і з дискусій у ЗМІ та соцмережах, що потрібно виводити організацію фестивалів на якісно новий рівень, тому й прийняли рішення про створення КП. Керівника, сказав Богдан Євстафійович, оберуть на конкурсній основі.

А ліквідацію комунального підприємства – служби перевезень пояснив тим, що потреби в ньому вже немає, бо інформація про рух транспорту в Ужгороді виводиться на монітори. У відділу перевезень, як і в кожного ужгородця, є можливість здійснювати контроль в режимі онлайн. GPS відслідковує, хто знаходиться на маршруті, хто скільки зробив рейсів, де знаходиться той чи інший автобус у певний час.

Загалом міський голова відзначив, наскільки виважено пройшла сесія, це дало можливість депутатам докладно проаналізувати питання, які виносилися на розгляд і прийняти конструктивні рішення.

rada-uzhgorod.gov.ua