Проект «Все Закарпаття читає дітям» гостював у вихованців «Дороги життя»          

До Міжнародного дня захисту дітей в Ужгороді відбулася чергова зустріч у рамках соціокультурного проекту “Все Закарпаття читає дітям”. Нагадаємо, що стартував проект цьогоріч у рамках загальноукраїнського – “Вся Україна читає дітям” – з ініціативи представника Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва на Закарпатті, письменниці Галини Малик і за підтримки управління культури облдержадміністрації.

Мета проекту – популяризація книг, зокрема, сучасних українських авторів, а також – поширення ідеї читання як однієї з найкорисніших для розуму, душі та доброго настрою звичок. Серйозні ідеї проекту в легкій, невимушеній формі до дітей щоразу доносять успішні представники різних професій, обов’язково – книголюби. Нинішня гостя проекту цій вимозі відповідає стовідсотково.

Олександра Гаркуша – відомий книговидавець і художниця, котра цінує Слово настільки, що повсякчас прагне надати йому якнайдостойніше обрамлення. Вочевидь, саме особисте зацікавлення літературою – запорука того, що книги, які побачили світ у “Видавництві Олександри Гаркуші”, можна розглядати не лише як паперовий носій інформації, але й як самостійний, довершений витвір художньо-дизайнерського мистецтва, що справляє неабияке враження і на малих читачів, і на досвідчених експертів спеціалізованих виставок та конкурсів.

Утім, сьогодні гостя презентувала творчість колеги-львів’янки – відомої сучасної української письменниці і теж видавця (директора “Видавництва Старого Лева”) Мар’яни Савки. Під час знайомства з захопливою “Казкою про Старого Лева”, Олександра Гаркуша внесла у проект нову “родзинку” – залучила до читання самих дітей, зробивши їх не просто пасивними слухачами, але співтворцями книжкового свята.

Підтримала таке інтерактивне спілкування Галина Малик, котра зачитала для учасників декілька власних віршів-загадок. Окрім того, координатор проекту традиційно наголосила на важливості читання та виконала приємну місію – передала вихованцям медико-соціального реабілітаційного центру “Дорога життя” бібліотечку, сформовану з книг, які минулого тижня спеціально для особливих дітей подарували всі видавництва-учасники виставки “Книга-фест”. Для зручнішого читання, книжкові сюрпризи доповнено закладками-сувенірами проекту “Все Закарпаття читає дітям”.

Наостанок, учасники проекту розважились малюванням спільної картини, яка нагадуватиме дітям про цю зустріч та щоденну можливість цікаво провести час за читанням. А ще Галина Малик пообіцяла вихованцям “Дороги життя” в недалекому майбутньому завітати знову і взяла з них зворотну обіцянку: до наступної зустрічі прочитати всі одержані нині книжки.

Управління культури Закарпатської ОДА