«Коронна» стрілянина

Серед білого дня у самісінькому центрі УжгородаМинулої середи, пообіді, на площі Театральній в Ужгороді лунали постріли. Подія сталася на будівельному майданчику (мабуть, вже колишнього) ресторанно-готельного комплексу «Корона». Вже за півгодини після події у соцмережах з’явилися світлини місця події з коментарем одного з учасників перестрілки, а точніше – постраждалого, помічника депутата Ужгородської міської ради Євгена Рахімова.

У повідомленні зокрема йшлося, що він разом із депутатом міськради Романом Богуславським зайшов на територію колишнього готелю «Корона», аби перевірити дозвільну документацію на роботи, які там нині проводять робітники. У цей момент на майданчику з’явився інший депутат міськради Іван Волошин і почав стріляти в двох «гостей» із пістолета. На фото, що супроводжувало дане повідомлення, було видно прострелену ногу помічника депутата міської ради та чималу кількість крові на бруківці перед будівлею «Корони».

У той час депутат Роман Богуславський перебував на будівельному майданчику в оточенні будівельників та свого колеги по міськраді Івана Волошина. Згодом на його обличчі можна було побачити кілька гематом.

Як пізніше з’ясувалося, Волошин, що є заступником директора підприємства «Бізнес-центр «Корона», дійсно стріляв у Рахімова з травматичної зброї, офіційно зареєстрованої. Причини своєї поведінки він пояснив тим, що вищезгадані особи потрапили на будівельний майданчик незаконно, а під час спілкування з робітниками поводилися зухвало, вдарили одного із робітників. Коли ж сам І. Волошин, що у той момент перебував на території закладу, підходив до «гостей», які вже встигли вдарити одного з робітників, то побачив що Є. Рахімов витягнув ніж та почав рух у його бік. Це і стало причиною застосування ним травматичної зброї. За його словами, було зроблено один попереджувальний постріл в гору, а згодом ще кілька по ногам.

За свідченнями самого ж постраждалого Євгена Рахімова, він не мав при собі ножа, а постріли у його бік розпочалися відразу після того, як Іван Волошин опинився біля них, без попередження.Як стало відомо, поліція, яка прибула на місце події, також не виявила у постраждалого холодної зброї.

Вже наступного дня сторони (практично синхронно, провели прес-конференції, де й виклали власні версії подій, що сталися 18 травня по обіді у центрі Ужгорода. Ясна річ, що версії перебігу подій у двох сторін різні і тепер варто дочекатися остаточного вердикту правоохоронців.

За інформацією прокуратури міста, поліцією зареєстровано кримінальне провадження за ч.4 ст. 296 за фактом вчинення хуліганських дій за участі депутатів міської ради та інших осіб із застосуванням травматичної зброї. Санкція вказаної статті 296 ч.4 Кримінального кодексу (хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) передбачає покарання позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Але, щоб допов-нити загальну картину, варто додати, що за день до цих подій, 17 травня, Ужгородська прокуратура провела прес-конференцію, присвячену саме готельно-ресторанному комплексу «Корона». Керівник місцевої прокуратури Дмитро Кириленко зазначив, що ще 2013 року Господарський суд відхилив позови прокуратури у цій справі. Згодом Апеляційний та Касаційний суди підтримали таку позицію. Однак Генпрокуратура намагалася посприяти у поверненні пам’ятки і у 2014 році робила повторні спроби повернути справу на розгляд, зокрема через Вищий господарський суд, однак у цьому було відмовлено і таким чином можливості прокуратури у цій справі були вичерпані. Іншими словами, усе що відбувається з «Короною» останні кілька років, на думку української феміди є законним! Хоча, на думку ужгородських активістів, сама приватизація та подальша реконструкція комплексу відбувалися із численними порушеннями чинного законодавства.

Водночас, місцева прокуратура повідомила, що у Києві триває експертиза, яка має визначити, чи відбувається руйнування пам’ятки архітектури. Виявляється, лише частина «Корони» має історичну цінність, а тому й руйнування більшості частини будівлі, на що скаржилися місцеві активісти у прокуратуру, може виявитися також цілком законним.
Що найцікавіше, за кілька днів до цієї прес-конференції ужгородських прокурорів, на території комплексу «Корона» були відновлені роботи, що й призвело до підвищення інтересу з боку громадськості до нього. А 17-18 травня у соцмережах навіть поширили інформацію про те, що днями «Корона» буде повністю зруйнована. Саме після цього Євген Рахімов та Роман Богуславський і вирішили, за їх словами, подивитися, що відбувається на будмайданчику. За словами ж Івана Волошина, нині там відбуваються підготовчі роботи для подальшого будівництва, на його переконання, усі документи, що дозволяють здійснювати роботи на території комплексу, у забудовника в порядку. Саме через статус пам’ятки архітектури діє інший порядок отримання дозвільних документів і проектування, яким, зокрема, займається державний інститут, через що довгий час роботи на об’єкті були заморожені.

Власне, чи побачимо ми ще колись звичну для ока ужгородців «Корону», питання мабуть риторичне. Вже зараз зрозуміло, що будівля практично буде перебудована, адже переважна її частина нині зруйнована. З огляду на позиції судів та прокуратури, можемо припустити, що за кілька років на місці «Корони» таки з’явиться новий комплекс, та чи насправді він нагадуватиме звичну будівлю, що багато років була окрасою міста над Ужем?

А поки ж варто ще й дочекатися вердикту правоохоронців щодо подій 18 травня. Адже за будь-яких обставин злочин мав місце і хтось має понести за це відповідальність.

Віталій МОЦИК, газета “НЕДІЛЯ”