Над рокосівською «трасою смерті» зафіксували аномалію

Нещодавно між Хустом і Рокосовом було зафіксовано незвичні хмари у вигляді вершників на конях

Знімки  оприлюднила у одній із соцмередж користувачка Мирослава Галас. Авторка світлин каже, що вони реальні.

Слід зазначити, що саме неподалік цього місця у 1939 році відбувався бій за Карпатську Україну, тож поруч загинули сотні молодих хлопців. Крім того, незважаючи на візуальну відсутність дорожніх перепон, саме на цій ділянці траси щороку трапляються десятки ДТП з летальними наслідками. У народі автошлях називають «дорогою смерті».

– Природні аномалії у Хусті – не рідкість, скоріше – закономірність. Я протягом тривалого часу займався науковою діяльністю у Карпатському біосферному заповіднику, – стверджує природолюб, еколог і старожил із міста над Тисою Іван Попадинець. – Скажімо, посеред славнозвісної Долини нарцисів чудасій, які пояснити з наукової точки зору неможливо – чимало. Зокрема, у Кірешах є потічки, які течуть у зворотному напрямку. Це щось на зразок Бермудського трикутника. Тож хмари у вигляді людей, тварин чи інших візуальних образів є цілковито нормальним явищем. Адже навіть загадку кульової блискавки до сьогодні розгадати не можуть, як і синій чи червоний місяць. Також ніхто досі не підтвердив і не спростував існування снігової людини, дежавю, усвідомлених снів, феномену інтуїції.

Утім дехто розцінює світлини як фейк і запевняє, що вони «гуляють» всесвітньою мережею давно.

– Раніше в Інтернеті вже можна було побачити подібні знімки. Нібито вершники на хмарах з’являлися над Донеччиною і багато хто думав, що це символізує закінчення війни. Хтось же, навпаки, вважав, що знак віщує нові кровопролиття. Крім того, схожі фото вже «фіксували» у Малайзії чи Австралії. Зараз за допомогою комп’ютерних технологій можна створити такі дива, яких просто не існує в довкіллі. Переконаний, люди самі собі щось видумують, бо від сірості буднів суспільству не вистачає видовищ, – ділиться думками програміст Дмитро Юрчак.

Окремі ж краяни пояснюють незрозумілий фантом Божественним провидінням.

– А скільки разів Мати Божа з’являлася людям. На таких місцях згодом будували храми та монастирі. Хтось не вірив, а хтось – сприймав як сигнал до дій. Проте інколи і злі сили можуть вводити людей у оману. Мені здається, що до подібних «небесних повідомлень» потрібно ставитись уважно, виважено і відповідально, адже через послання Господь, як правило, хоче щось сказати людству, – каже духівник Іван Кріль. – Крім того, дорога, над якою з’явилися чудернацькі хмари, постійно забирає під час автокатастроф людські життя. Трасу вже й освячували, але й самим водіям слід бути уважнішими.

Більш практичні ж хустяни шукають явищу фізичне пояснення.

– Шарувато-купчасті хмари мають таку консистенцію, що можуть нагадувати різні об’єкти, набувати такої форми, що нагадує нам земні, знайомі речі. Скоріш за все, ніякої містики тут немає, – вважає хустянка Лідія Комар. – Паранормальні явища – це ілюзія. Пояснити можна все, правда, людям не завжди вистачає для цього знань, тому вони починають «пускати у хід» фантазію.

Однак більшість краян усе ж вірять у символізм аномалії, адже навіть у Біблії хмарам відводиться неабияка роль – з їхньою допомогою у давні часи на землю сходили і янголи, і пророки, і навіть сам Бог. Навіть після потопу Господь сказав Ноєві: «Я прокладаю веселку Мою у хмарі, щоб вона була ознакою заповіту поміж Мною і поміж землею (Буття 9:13).
До речі, того ж дня над Хустом з’явилося й інше природне диво – одразу дві райдуги, які зійшли над Замковою горою. Очевидцями видовища були одночасно сотні мешканців міста. Отже, поява в небі оптичного атмосферного явища із хмар є випадковим збігом чи якимось знаком – залишається загадкою.

Газета “НЕДІЛЯ”