В Ужгороді обговорили проблеми збереження історичних пам’яток

Студентами УТЕК КНТЕУ проведено виховний захід по проблемі збереження природно-історичних пам’яток Ужгорода на прикладі фрагменту дендропарку по вулиці Ференца Ракоці.

Вік деяких насаджень у парку перевищує 100 років. Ця культурна пам’ятка садово-паркового мистецтва є справжньою окрасою міста і має цікаву та непросту історію. Засновником дендропарку був Іштван Лоудон (1862-1924) – ужгородський біолог і мовознавець.

Разом з вчителями-колегами Ужгородської гімназії він викупив участок землі, який засадив рідкісними рослинами. Посадковий матеріал пан Іштван шукав і звозив сам з різних куточків планети (з Австро-Угорщини, Італії, Єгипту, Мараморошу тощо).

В парку зараз росте 100-річні магнолія суланжа та кипарис болотний, гінкго білоба дволопатевий, тис ягідний, тсуга канадська та багато інших екзотичних дерев. Також на території дендропарку знаходиться джерело мінеральної води, яке й сьогодні дарує ужгородцям цілющу вологу.

Сумно було відмітити, що головна табличка, що вказувала відвідувачам назву місця, відсутня. Зникли вказівники більшості дерев, на яких зазначалася назва рослини українською та латинською мовами. Весь парк поріс плющем, що теж є згубним для дерев. Плющ, обвиваючи дерево, витягує з нього поживні речовини та ослабляє рослину. Багато дерев винищені і бездумно вирубані.

На виховному заході студенти мали змогу побачити місце, що може бути дуже привабливим туристичним об’єктом, але потребує догляду та захисту з боку міста і держави.

Любов Касарда, викладач УТЕК КНТЕУ