Яка в Закарпатті ситуація з наркоторгівлею?

Старший оперуповноважений оперативно-пошукового відділу 1-го теруправління Департаменту протидії наркозлочинності у Закарпатській області Юрій Качур розповів  про ситуацію з наркоторгівлею в краї.

Юрій Качур повідомив, що підрозділом боротьби з наркоторгівлею нещодавно було ліквідовано два канали наркотичних речовин через КПП «Вилок». Через один із них постачали марихуану, через інший – синтетичний амфетамін. Уже відкрито кримінальні провадження, за якими відбувається досудове розслідування.

«Певний час розроблялися фігуранти справи, були проведені спільні заходи з підрозділами Головного управління Національної поліції з прикордонниками, а саме Мукачівським прикордонним загоном. Оскільки Закарпаття є прикордонним краєм, поліція постійно співпрацює з правоохоронцями суміжних областей та європейських країн. Для Закарпаття це досить болюче питання, оскільки область має дуже багато переходів, а планується відкрити ще десять. Кількість пунктів пропуску збільшиться, протяжність кордону досить значна, є чимало важкодоступних місць для контролю», – розповів правоохоронець.

Тим не менше проблема наркотиків в краї дуже гостро не стоїть. Заборонені речовини не є надто популярними через малу кількість населення області, де всі один одного знають, не останню роль відіграє і релігійність закарпатців. Тому основний потік іде транзитом, – наголошують правоохоронці.

«Донедавна на Закарпатті проблема наркоманії не була поширеною. Каталізатором став той факт, що наші жителі стали брати участь у воєнних діях, в тому числі і за кордоном. Це призвело до завезення на Україну таких речовин», – повідомив правоохоронець.

Старший оперуповноважений Юрій Качур наголосив, що департамент боротьби з наркоторгівлею багато заходів спрямовує на превентивну діяльність, адже дешевше та простіше запобігати, ніж боротися з наслідками. Найбільше роботи спрямовано на старшокласників та студентів перших курсів ПТУ, оскільки молодь у такому віці найбільш вразлива і схильна до випробовування всього нового.

«Ми просто показуємо їм кінцевий результат, щоб вони знали, до чого це призводить: починаючи від здоров’я і закінчуючи законом. Охоплення превентивної діяльності в начальник закладах було чималим, зараз на час канікул роботу буде трохи призупинено. В майбутньому планується розширення нашого підрозділу, так як зараз дещо не вистачає людей, тому буде ще більше роботи в напрямку роз’яснень», – наголосив Юрій Качур.

Юрій Качур розповів, що в краї проходить операція під назвою «Мак», основним завданням якої є знищення посівів маку та конопель.

Правоохоронець звернув увагу, що відповідальність за ст. 310 Кримінального Кодексу України (посів або вирощування снотворного маку чи конопель), крім передбачених штрафів та ув’язнення, має й ряд соціальних наслідків. По-перше, людину ставлять практично на пожиттєвий облік, потім таким особам вкрай важко знайти відповідальну роботу.

«Якщо вам відомо про посіви маку та конопель, прошу звертатися на телефон довіри, якщо хочете залишатися невідомими, або ж відкрито за номером «102»», – звернувся до закарпатців Юрій Качур.

Номер телефону довіри: 0-800-50-02-02 (безкоштовно в межах України).

Відділ комунікації ГУНП у Закарпатській області