У Мужієві археологи знайшли могилу шляхтича з шаблею у середньовічній церкві 

З 5 по 20 травня в селі Мужієво Берегівського району тривала археологічна експедиція Ужгородського національного університету, під керівництвом Володимира Мойжеса.

Студенти та волонтери провели дослідження руїн середньовічної церкви (XIV – XVII ст.) – костелу Святого Іоанна Хрестителя.

Історики вважають, що це одна із найстаріших кам’яних будівель краю. Відомо також, що у 1657-му році, після нападу поляків під командуванням рейтара Любомирського, костел було зруйновано і з тих пір він більше не відновлювався.

Нині закарпатські археологи провели практично першу експедицію з вивчення цієї пам’ятки. Під час робіт дослідили два приміщення, зокрема колишню вівтарну частину. Виявлений матеріал доводить, що період активності церкви припадає на початок ХV–ХVІІ ст.

Також членам експедиції пощастило із цікавими знахідками. “Ми знашли фрагмент шаблі. Їх спеціально ломали та ховали з покійником, який був останній по чоловічій лінії в роду немешів (шляхтичів). Адже вважалося, що рід обривається  по чоловічій лінії. Така традиція була поширена у 16-17 століттях”, – розповів у мережі Facebook кандидат історичних наук Володимир Мойжес.

Відомих та знатних людей тоді при церквах хоронили у спеціальних криптах. Загалом, судячи із залишків поховань у вівтарній частині було поховано не менше 15 людей. Але зберіглося тільки п’ять поховань – інші було пограбовано приблизно у другій половині ХVІІ ст.

Також були виявлені залишки одягу, металічні ґудзики, кілька монет та багато уламків кераміки.

Знайдено також і сліди діяльності «чорних археологів», які побували тут  приблизно у 2005–2006 роках. Чи вдалося їм щось знайти цінне – невідомо.

Розкопки були здійснені за підтримки Фонду Ласло Телекі (Teleki Laszlo Alapitvany). У роботі, крім студентів істфаку УжНУ, приймали участь студенти Католицького університету ім.Петера Пазманя (Будапешт).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mukachevo.net