Створення Агенції регіонального розвитку Закарпаття

Шосте засідання Закарпатського дискусійного клубу розвитку і реформ.

«Інтелектуальна платформа» відбулося 7 червня в Ужгороді. За гарною традицією, захід провели у залі Вченої ради УжНУ.

Відкрита публічна дискусія на тему «Створення Агенції регіонального розвитку Закарпаття як інституційний механізм децентралізаційної реформи в регіоні» викликала прогнозований інтерес і дискусійні пристрасті.

До спілкування запросили уповноваженого заступника голови Закарпатської ОДА Мікуліна В.П. керівників і фахівців профільних департаментів і управлінь ОДА, депутатів і керівництво Закарпатської облради, представників наукових, впроваджувальних і громадських організацій, які проводять практичну і проектну діяльність в різних сферах регіонального розвитку. Оскільки оголошена тема безпосередньо стосується питань децентралізації, то в засіданні взяли участь і консультанти Регіонального офісу реформ. А консультант з правових питань, один із ініціаторів створення самого клубу Олег Лукша виступив модератором дискусії.

Отож, новація – створення унормованих АРР – базована на європейському реформному досвіді децентралізації державної регіональної політики. Саме тому на етапі організації таких інституцій вкрай важливо напрацювати критерії добору її співзасновників, визначити принципи, мету і завдання експертної діяльності.

Адже вперше, на чому наголосив у своєму виступі заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулин, держава унормовує створення інституцій, а засновниками виступають як влада, так і фахові наукові організації та навіть громадські об’єднання і асоціації органів самоврядування.  З доповіддю про історію становлення і розвитку АРР у Європі і в Україні виступила один із фундаторів таких досліджень в нашій країні на початку 2000-х років – проректор УжНУ, доктор політичних наук Мирослава Лендьел. З презентацією щодо нинішніх передумов формування АРР, як інституцій децентралізаційної реформи, виступив голова правління Агентства розвитку «Європоліс» Олег Лукша. Він підсумував, що типове положення про АРР, як його бачить уряд, дещо відрізняється від пропозицій, які вносило експертне середовище України. Тому нині в це прокрустове ложе Типового положення потрібно внести такі конструктивні ідеї і зміни, щоб АРР справді стала децентралізованою і ефективною інституцією регіонального розвитку. Та ще й враховувала ту специфіку регіонального розвитку, яка має Закарпаття.

Отож, АРР створюється як незалежна і небюджетна установа спільно – органами обласної влади та провідними університетами, асоціаціями органів місцевого самоврядування і фаховими науковими і неурядовими та громадськими організаціями, представники яких входять до наглядової ради АРР. Але загалом АРР, як установа, працює незалежно і самостійно на самоокупній основі з основною метою – практично і проектно впроваджувати державну регіональну політику в інтересах громад регіону. Чи не вперше українські регіони отримають шанс створення інституції, яка неупереджено, об’єктивно і ефективно розроблятиму і контролюватиме процес реалізації регіональних стратегій розвитку. Саме через усі згадані обставини, за словами Олега Лукші, влада нині дещо «спантеличено» спостерігає за цим процесом. Принаймні, у більшості регіонів такі Агенції ще не створені. І Закарпаття, де, як відомо, питання децентралізації влади сприймають по-особливому і своєрідно, не виключення. Однак, уже 14 червня в Закарпатській ОДА пройде круглий стіл – тепер уже ініційований владою. На ньому представники влади, університету, наукових організацій, асоціацій органів місцевого самоврядування та фахових громадських об’єднань зустрінуться уже як можливі кандидати у співзасновники АРР. Звісно, взявши до уваги важливість врахування тих рекомендацій і пропозицій, які розроблені 7 червня учасниками засідання Закарпатського Дискусійного Клубу розвитку і реформ «Інтелектуальна платформа». Ці пропозиції торкатимуться, в першу чергу, переліку принципів і критеріїв до відбору організацій-співзасновників АРР, а також – щодо деталізації підрозділів Типового положення відповідно до потреб регіонального розвитку Закарпаття.

Регіональний офіс реформ