В угіддях Мокрянського лісгоспу триває місячник тиші           

Травень-червень оголошено місяцями тиші та спокою у лісових масивах ДП«Мокрянського ЛМГ», адже у цей період проходить інтенсивний окот козуль та оленів, токування та висиджування яєць глухарів, які занесені до Червоної книги.

Як розповідає головний лісничий ДП«Мокрянського ЛМГ» Юрій Руснак у зв’язку з цим, мисливським відділом розроблено та видано ряд наказів з охорони та відтворення фауни. Націлено єгерську службу та лісову охорону на збереження тваринного світу від негативних явищ, браконьєрства та інших факторів турбування.

Також він повідомляє, що вівчарські собаки повинні бути на прив’язі біля місця розташування марадика, а не гуляти по лісових масивах без нагляду. Адже собаки, а їх від трьох до п’яти у кожній отарі, наносять непоправиму шкоду мисливському господарству. непоодинокі випадки, коли собаки знищують молодняк козуль, оленів, зайців та розрушують гнізда глухарів та інших птахів.

Згідно з ст. 20 п. 6 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» та ст. 85 ч. 1 Адміністративного Кодексу України, за самовільний допуск собак у мисливські угіддя, власник несе відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від шести до шістдесяти (102-1020 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А  якщо собака завдасть значної шкоди, то ще прийдеться відшкодувати державі – за одного зайця – 500 гривень, за козулю – 8 тис гривень, за кабана – 10 тис гривень, а за оленя – 15 тис. гривень.

На сам перед хочу звернутися до всіх осіб, які у цей період перебувають у лісовому масиві: дотримуйтесь правил поводженні у лісі, а саме не галасуйте, не стріляйте та не розводьте вогнища, що може призвести до лісової пожежі і загибелі тварин, будьте уважними і бережіть флору і фауну Карпат.

carpathia.gov.ua