Автопарк українців може оновитися вже за півроку

Так вважає нардеп Роберт Горват, який є автором законопроекту про зменшення акцизу на вживані авто.

Про це депутат розповів на прес-конференції 9 червня, коментуючи двій законопроект про зниження акцизу на купівлю іноземних авто.

“У всьому світі 15-25% купують нові авто, а 75-85% вживані авто. Тим часом в Україну – 47 мільйонну країну – протягом 2015 року було завезено близько 25 тис.-30 тис. вживаних авто. До прикладу, у Польщі за 5 років завезено 5 млн.вживаних авто, на тисячу мешканців там припадає 486 автомобілів. В Україні – 201 автомобіль на 1 тисячу осіб. Ринку б/у автомобілів у нас вбитий. Також, якщо порівняти вік вживаних авто в Європі та Україні, показник не на нашу користь”,  – зауважив депутат.

За словами Роберта Горвата, дані показують, що найстарішим авто в Європі – 18 років.

«У нас ще багато жигулів, москвичів, дейву, таврій, славут, деякі з них мають по 40-50 років і є машинами-вбивцями. Якщо проаналізувати статистику аварій, побачимо, що при лобовому зіткненні таких автівок з іномарками гинуть пасажири машин радянського, українського автопрому. Європейські машини обладнані таким чином, щоб зберегти життя людини, або мінімізувати травму. Те, що нам пропонує псевдовітчизняний виробник –«АвтоЗАЗ», розказуючи, що це робочі місця, економіка, це є лобі. Це люди, які тримаються за свої власні інтереси і продають українцям вироби, безпека яких бажає кращого. Це лобі тримало багато років ринок України незайманим від європейських автомобілів. Вони ж тепер розхитують громадську думку, щоб знівелювати потрібність закону».

Р. Горват, отже, підсумував, що передбачає економічний ефект від законопроекту, а саме: багатші українці куплять іноземні авто віком менше 5 років. Внаслідок цього інші, менш успішні, співвітчизники викуплять їх дещо старші авто. Окрім того під тиском пропозиції, зменшиться і ціна на такі автівки. Р.Горват прогнозує, як наслідок, і зменшення цін на нові машини, котрі у нас дорожчі в рази, порівняно з Європою. Все це у результаті дасть змогу позбутися “машин-убивць” і за півроку оновити автопарк українців .

zaholovok.com.ua