Богдан Андріїв зустрівся з екс-міністром охорони здоров’я Миколою Поліщуком

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв зустрівся сьогодні з доктором медичних наук, професором, членом-кореспондентом Академії медичних наук України, екс-міністром охорони здоров’я Миколою Поліщуком.

Добре відомий і шанований на Закарпатті науковець перебуває в області у рамках проведення ювілейної, десятої науково-освітньої Школи клінічних нейронаук «Карпатські читання».

Микола Єфремович розповів, що до Ужгорода приїхали найкращі фахівці неврології, які протягом трьох днів – 9-11 червня – відвідають тематичні засідання, обговорять актуальні питання медицини та лікування інсультів, новітні технології, обміняються досвідом. Цього року зареєструвалося близько двохсот слухачів. Крім зареєстрованих, вільне відвідування заходів Школи і для всіх бажаючих. Географія слухачів – від Донецька, Луганська, Одеси і до Ужгорода. «Карпатські читання» Микола Поліщук назвав освітнім проектом для лікарів, медсестер і пацієнтів.

Проведення «читань» на Закарпатті, а саме в Ужгороді, є знаковим, адже область має прекрасну школу неврології та нейрохірургії. Захід започаткував доктор медичних наук, професор, ректор УжНУ Володимир Смоланка, який очолює Українську асоціацію нейрохірургів та є членом тренувального комітету Європейської асоціації нейрохірургічних товариств.

Як розповів Микола Поліщук, Закарпаття йому дуже близьке, адже він був студентом медичного факультету Ужгородського державного університету, і поки навчався – працював спочатку в обласній лікарні Ужгорода. Після закінчення вишу розпочав професійну кар’єру з посади лікаря-анестезіолога у Великоберезнянській районній лікарні. Хоча відмітив, що буваючи часто на Закарпатті і в Ужгороді зокрема, вперше за 20 років зустрівся з міським головою обласного центру.

Розмовляли з Богданом Андріївим про важливість профілактичних заходів для попередження виникнення інсультів. Як зазначалося, щороку в Україні реєструється 100-110 тисяч інсультів – удвічі більше, ніж інфарктів. Лише минулого року, без урахування даних із окупованих Донбасу та Криму, зафіксовано 96 тисяч інсультів, розповів Микола Єфремович. Смертність при інсультах – 40-50%. Половина з тих, хто вижив – залежні інваліди. Інсульт у родині – це приречена сім’я, і не просто на бідність, а на злидні, вважає професор. Бо необхідний постійний догляд, комусь із рідних доводиться кинути роботу, а система реабілітації в Україні ще не налагоджена.

Українська асоціація боротьби з інсультом, президентом якої є Микола Поліщук, із 2006 року регулярно проводить акції з вимірювання тиску – в установах, на площах, вулицях в абсолютно всіх містах України. Оскільки високий артеріальний тиск є основною причиною інсульту, потрібно постійно контролювати його перепади, – каже М.Поліщук. Крім того, потрібно дотримуватися здорового способу життя.

Вкотре сьогодні провели акцію і в Ужгороді – спочатку у фойє міської ради, а згодом на площі Театральній. Бажаючих виміряти тиск та дізнатися рівень цукру у крові виявилося багато.

Міський голова Богдан Андріїв подякував професору за увагу до Ужгорода і Закарпаття, постійну просвітницьку роботу, подвижницьку працю, спрямовану на подолання ризиків серцево-судинних недуг.

rada-uzhgorod.gov.ua