Корпорація «Джейбіл» інвестує в розширення свого виробництва на Закарпатті 55 мільйонів доларів

Голова ОДА жорстко застеріг силові та контролюючі органи від спроб штучних перепон у реалізації інвестиційного проекту.

Геннадій Москаль провів розширену нараду за участі керівників економічного та освітянського блоку ОДА, силових та контролюючих структур, а також представників ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед». На нараді представлено інвестиційний проект корпорації зі значного розширення виробництва в Ужгородському районі, яке включає будівництво додаткових потужностей та працевлаштування кількох тисяч людей. Загальна сума коштів, які будуть вкладені корпорацією протягом трьох років,– 55 мільйонів доларів США. На сьогодні це найбільший інвестиційний проект в Україні. До кінця року поблизу працюючого заводу побудують ще один, а загальна кількість робітників буде збільшена від теперішніх 2-х тисяч до 4,5 – 5 тисяч.

Корпорація протягом наступних трьох років братиме на роботу по тисячі нових працівників, тому потрібно врахувати це при підготовці професійно-технічних та інженерних кадрів на Закарпатті. Г.Москаль дав доручення департаменту освіти в стислі терміни обговорити це питання з керівниками профтехучилищ та вищих навчальних закладів області й здійснити за необхідності перепрофілювання спеціальностей. Крім того, Г.Москаль жорстко попередив силові та контролюючі органи (особливо регіональні представництва центральних структур, які не підпорядковані ОДА) щодо можливих штучних перепон у реалізації проекту:

– Це найбільший інвестиційний проект на Закарпатті за останнє десятиліття. І він має бути реалізований у стислі терміни і з максимальним сприянням з боку всіх державних структур. Проект буде сигналом для інших інвесторів про те, що на Закарпатті можна працювати прозоро, що тут дійсно роблять усе можливе для залучення коштів і створення нових робочих місць. Тому я застерігаю всі силові та контролюючі органи від будь-яких спроб затягнути цей процес чи якось заробити на ньому. Якщо хтось насмілиться на такий крок, це буде останній його «подвиг», а місце проживання «героя» зміниться на ізолятор тимчасового тримання. Прошу керівництво корпорації «Джейбіл» при виникненні будь-яких ускладнень звертатися безпосередньо до мене.

Для довідки: Корпорація «Джейбіл» – третій виробник електроніки у світі з річним оборотом у 18 мільярдів доларів. На підприємствах корпорації (а це 102 заводи по всьому світі) зайняті близько 80 тисяч чоловік. На Закарпатті «Джейбіл» працює вже більше 10 років. Середня зарплата працівників – 4 тисячі гривень (плюс соціальний пакет, який включає безкоштовні доведення на роботу, харчування, медичне страхування, приміщення для занять спортом тощо). Зарплата інженера становить від 8 до 30 тисяч грн. Корпорація має намір перевести один зі своїх заводів в Угорщині на Закарпаття.

\9