На Закарпатті обговорили можливості реалізації Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА

У понеділок, 13 червня, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс провів робочу зустріч з трьома представниками канцелярії Урядового комісара Угорщини з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями Іштвана Грежі.

У ході зустрічі йшлося про можливості реалізації Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА та які проекти слід першочергово підготувати для Закарпаття за кошти ЄС. Адже відомо, що наш край отримав унікальну можливість співпрацювати у новому форматі з реалізації спільних інвестиційних та культурно-освітніх проектів. А також – реалізовувати конкретні економічні, транспортні, екологічні, водогосподарські та інфраструктурні проекти.

– Ми, насамперед, зацікавлені у найшвидшій інтефікації створеного ЄОТС ТИСА, залучивши спеціалістів з агенства регіонального розвитку, які мають досвід у розробці та реалізації грантових проектів за кошти євроспільноти, – зазначив Михайло Рівіс.

Угорські партнери наголосили, що у розробці нових проектів можна набратися не лише досвіду, а й довести проект від «А» до «Я», залучивши брюссельські кошти.

Присутній на зустрічі Володимир Чубірко підкреслив, що, розробивши концепцію ЄОТС ТИСА та презентувавши її в Європарламенті, маючи конкретний план дій, Закарпаття зможе представлятися у різних програмах. Його доповнила заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак, поінформувавши присутніх про підготовку стратегії та залучення галузевих спеціалістів.

Як зазначила радник Урядового комісара Єва Мікеш, при розробці стратегії ЄОТС ТИСА пріоритетом має бути взаємна допомога у розвитку Саболч-Сатмар-Березької та Закарпатської областей. І у вересні місяці вона вже має бути презентована.

– Маючи стратегію, як важливий документ, ми зможемо разом рухатися вперед, презентувати її перед широкою аудиторією та в Брюсселі, – наголосила Єва Мікеш, додавши: – Сьогоднішня зустріч – це поштовх до спільної розробки стратегії. Водночас ми маємо можливість паралельно готувати різні проекти із конкретними пропозиціями.

Нагадаємо, створення ЄОТС ТИСА знайшло всебічну підтримку закарпатської громади, яка перебуває в очікуванні суттєвих позитивних змін. Адже в умовах жорстких бюджетних обмежень в Україні, Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА, передусім завдяки технічній та фінансовій допомозі ЄС, допоможе реалізувати в області ряд реформ у всіх галузях: економіки, охорони здоров’я, освіти, реформування органів місцевого самоврядування.

Презентація ЄОТС ТИСА в Брюсселі дуже важлива для представлення прикордонних регіонів двох країн, пошуку нових партнерів в Європі, формування позитивного іміджу як України, так і Угорщини.

Прес-служба Закарпатської облради