На Закарпатті створюють Агенцію регіонального розвитку  

Для ефективної реалізації державної регіональної політики, на Закарпатті створюють  Агенцію регіонального розвитку.

Це неприбуткова небюджетна установа, яка допомагатиме місцевій владі втілювати регіональну стратегію розвитку.

Агенція працюватиме як офіс з надання консультацій з підготовки та реалізації програм і проектів регіонального розвитку та загалом сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості регіону. Очікується, що позитивний ефект від взаємодії та співпраці з агенціями регіонального розвитку отримають як прості громадяни, так і органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації.

Під час засідання за круглим столом в Ужгороді представники влади краю,  громадських об’єднань, бізнесу, а також науковці обговорили організаційні питання забезпечення діяльності Агенції, вимоги до співзасновників тощо.

Як наголошувалось, організація діятиме самостійно відповідно до завдань і правил, визначених установчими документами. Зміна політичних умов, бажання припинити діяльність цієї організації чи переглянути її статус не зможуть бути реалізованими. Це надає Агенції стабільності, яка дуже потрібна для праці в такій сфері, як регіональний розвиток, де результати почнуть проявлятись лише в середньостроковій перспективі.

Створити подібні інститути регіонального розвитку в області прагнули і раніше, проте до цих пір не було консолідованої позиції щодо необхідності шукати можливості для регіонального розвитку, а держава на створювала підстав для стимулювання такої необхідності. Нині ж на рівні закону є вимога та механізми для її створення.

За результатами засідання його учасники вирішили створити робочу групу для проведення консультацій, визначення кола співзасновників, підготовки установчих зборів Агенції регіонального розвитку Закарпатської області та для підготовки засновницьких документів. До  складу робочої групи увійшли посадовці територіального управління юстиції, департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації, головний архітектор області, представники Громадської Ради при Закарпатській ОДА, а також науковці УжНУ, представники Асоціації бізнесу області та Асоціації міст України в Закарпатській області.

Робочій групі доручили до 30 червня завершити підготовку документів, необхідних для проведення установчих зборів органцізації та подальшої її державної реєстрації. Провести Установчі збори Агенції регіонального розвитку Закарпатської області вирішили до 15 липня.

Прес-служба Закарпатської ОДА