Закарпатський народний хор відтворить виступ 1946 року

\917 червня 1946 року відбувся перший публічний виступ Закарпатського ансамблю пісні і танцю, який заклав початок довгій і щасливій творчій долі колективу.

Відзначення 70-ліття цієї історичної події, а також 120-річчя від дня народження одного із засновників колективу Петра Милославського заплановане на 19 червня.

Масштабна акція під загальною назвою «Зазирнімо у минулость» передбачає не просто святкування цих ювілеїв, а має на меті створити атмосферу перших років повоєнного Ужгорода.

Розпочнеться захід о 17.00 на Театральній площі арт-мобом: всім бажаючим пропонується одягнутися у вінтажний одяг, який би нагадував стиль моди закарпатської інтелігенції 40-х років минулого століття. Це можуть бути вишукані сукенки і капелюшки міських модниць чи етнічний одяг сільської молоді. В арт-мобі також візьме участь відоме в Ужгороді модельне агентство.

О 18.00 у Закарпатському академiчному обласному театрі ляльок «БАВКА» артистами Закарпатського народного хору буде відтворено той історичний перший концерт.

Йдеться не лише про виконувані твори, а й про самобутній автентичний одяг із різних регіонів краю, люб’язно наданий Закарпатським музеєм народної архітектури та побуту.

Глядачі почують твори із «золотого фонду» колективу («За горою високою», «Дівчино прощай», «Гей, на високій полонині» в обробці П.Милославського, закарпатські танці «Увиванець», «Дубкани-скакани» у постановці першого балетмейстера колективу В.Ангарова тощо) та зможуть насолодитися багатством народних строїв, деяким з яких вже виповнилося 100 років! А у фойє театру планується виставка старих світлин із архіву колективу та сімейних альбомів артистів. Вхід вільний.

О 19.30 дійство переміститься на площу Є.Фенцика, перед будівлею Закарпатської обласної філармонії, де Заслужений академічний Закарпатський народний хор продовжить дарувати присутнім кращі пісні і танці зі свого репертуару просто неба.

У проекті «Зазирнімо у минулость» також візьмуть участь актори театру «Бавка» та інші творчі особистості.

zaholovok.com.ua