Приватизований кордон на Закарпатті досі працює. Під прикриттям прикордонників?

Журналісти показали фрагменти сюжету, який приїхали знімати на Берегівщину, де у притул до кордону вже кілька років облаштовані приватні, ймовірно, контрабандні угіддя.
І якщо після розголосу в ЗМІ наприкінці минулого року чиновники наввипередки заявляють, що через суд повернулися частину цих земель у державну власність, насправді ж приватизований кордон досі діє. Більше того, спроба журналістів зафіксувати це на камеру закінчилася затриманням з боку прикордонників.

Про це Mukachevo.net повідомив відразу ж після нічного інциденту. У суботу, 18 червня журналісти 24 каналу показали відеозйомку під час цього інциденту і розповсюдили офіційну заяву з приводу подій.

Дивимося сюжет  http://www.mukachevo.net/ua/News/view/141477

А ось тут і заява телеканалу.
Журналістів 24 Каналу незаконно затримали під час зйомки сюжету про контрабанду на українсько-угорському кордоні у пропускному пункті “Лужанка”.

Журналістку проекту розслідувань ЦРУ 24 Каналу Єлизавету Чип та оператора Юрія Герасимова затримали біля пункту пропуску “Лужанка” вчора ввечері, близько 22:30. На них склали адміністративний протокол про протиправне перебування поблизу державного кордону.

За словами журналістки, вони розслідували надання у приватне користування землі біля прикордонної смуги українсько-угорського кордону.

Репортерів супроводжував військовий прокурор Ужгородського гарнізону Західного регіону України Олег Ціцак, який погодився прокоментувати на місці події наявну у журналістів інформацію про рух контрабанди біля цього пропускного пункту.

Як розповіла Чип, на місці вони виявили дірки в огорожі державного кордону та приватний вагон з невідомими особами, до яких у прикордонників не виникло жодних запитань.

Спочатку прикордонники, які були з нами під час зйомки, пояснили нам, що ми перебуваємо на приватній території і до державного кордону ще далеко,
— розповіла Чип.

Однак, після зйомки на відео, журналістів затримали та склали адміністративний протокол за те, що вони нібито є потенційними порушниками кордону та встановили штраф у розмірі 119 гривень.

“Нас протримали близько 1,5 години біля самого пропускного пункту, а потім ще понад 4,5 години складали адміністративний протокол. Вони не мали права нас тримати понад 3 години”, — сказала журналістка

Формальною підставою для затримання стало, буцімто відсутність додаткових документів (крім журналістського посвідчення) у операторатора Юрія Герасимова. Хоч знімальна група мала усі необхідні документи для перебування в прикордонній зоні.

Прикордонники постійно комусь дзвонили, їх телефони просто розривалися. Таке враження, що вони не знали, що з нами робити. Я розцінюю це, як перешкоджання журналістській діяльності, оскільки ми мали необхідні документи для перебування в прикордонній зоні,
— резюмувала журналістка.

 

 

http://www.mukachevo.net