В Ужгороді відбулася міжнародна нарада фахівців з екстреної меддопомоги

Близько 100 учасників з усіх регіонів України зібрав потужний міжнародний науково-практичний форум в Ужгороді.

Протягом двох днів науковці та фахівці України та США з питань надання екстреної медичної допомоги обговорювали подальші напрямки реформування служби, ділились досвідом роботи та своїми напрацюваннями. Головні теми: створення оперативно-диспетчерської служби та відділень екстреної медичної допомоги, впровадження уніфікованих протоколів диспетчеризації в практику охорони здоров’я.

За словами директора Державного закладу «Український науково-практичний центр медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» Євгена МОРОЗА щороку фахівці екстреної медичної допомоги України обслуговують понад 8,5 мільйонів викликів. За 2015 рік в країні лікарями «швидкої» було зроблено майже 8 тисяч серцево-легеневих реанімацій, із них 1400 – успішних (це люди, яких медики повернули до життя фактично з-за порогу смерті)… 24 години на добу, сім днів на тиждень, рятують життя тисяча лікарських та дві тисячі фельдшерських бригад «швидкої».

На необхідності змін в підготовці фахівців з надання екстреної медичної допомоги наголосив головний фахівець МОЗ з медицини невідкладних станів Георгій РОЩІН. На його переконання фельдшера для екстреної медичної допомоги потрібно готувати вже з перших курсів навчання в спеціалізованих медичних училищах.

Про особливості організації роботи екстреної медичної допомоги в США та можливі шляхи подальшого розвитку та вдосконалення її в Україні розповідав колегам експерт зі штату Каліфорнія, перший заступник директора департаменту служб екстреної медичної допомоги штату Каліфорнія (США)Ден СМАЙЛІ. Зокрема у своїй доповіді він детально проаналізував франко-германську та англо-американську системи надання невідкладної допомоги, розповів про основні принципи тактичної медицини та про особливості тактичного польового лікування.

Також під час дискусій на нараді зверталась увага на організацію роботи екстреної медичної допомоги в Закарпатті – її досвід ставили у приклад як гідний наслідування. Адже, незважаючи на складний гірський рельєф, стан доріг, віддаленість населених пунктів один від одного та низку інших ускладнюючих роботу факторів, медики краю змогли не тільки грамотно організувати на високому рівні роботу екстреної медичної допомоги, але й злагоджено та безперебійно спільно з іншими службами краю працювати під час надзвичайних ситуацій.

Одночасно з проведенням семінару-наради, вперше в Україні на факультеті післядипломної освіти Ужгородського національного університету американські медики-практики спільно з фахівцями Українського науково-практичного центру медичної допомоги та медицини катастроф проводили практичні навчання для шестидесяти фельдшерів та лікарів закарпатської «швидкої» та студентів медичного факультету. Фахівці спростовували міфи щодо надання медичної допомоги на догоспітальному та госпітальному етапах та провели майстер-класи з надання реанімаційних заходів при різних невідкладних станах: травмах, проблемах з диханням, кровотечами, серцевими нападами. Так, наприклад Брайн МАКМАРІ –– професор, завідувач відділення екстреної медичної допомоги м. Нешвіль штату Тенесі (США), продемонстрував декілька практичних ситуацій на пацієнтах, зосередивши увагу на окремих складних та нетипових моментах надання невідкладної дороги, а Віталій КРИЛЮК – завідувач відділу підготовки інструкторів ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» ознайомив присутніх з протоколами навчання лікарів TECC та з алгоритмом дій при наданні медичної допомоги постраждалим при ДТП.