Закарпатці представили область на «Мапі мольфара»

На всеукраїнських змаганнях із орієнтування взяла участь і молодь із Закарпаття. Днями захід завершився, залишивши учасникам унікальні гірські враження.

Це вже другий захід подібного масштабу на закарпатській Гуцульщині. Нагадаємо, що на початку травня командний чемпіонат країни зібрав у Рахові майже півтисячі учасників. Тепер прийшла черга «Мапи мольфара» – ініціатива у проведенні всеукраїнських змагань на Свидовцю належить Петру Грапеняку – власнику спортивно-туристичного комплексу «Оаза». За підтримки національної федерації, тут створена одна з найцікавіших (і найскладніших) у країні карт для спортивного орієнтування.

У змаганнях прийняли участь представники Києва, Вінницької, Волинської, Запорізької, Київської, Львівської, Сумської і Херсонської областей та збірної Молдови, члени юніорської та юнацької збірних команд України, яким вже на початку липня доведеться виступати на світовій та європейських першостях у Швейцарії та Польщі. Найчисленнішою командою, складеною з гуртківців обласного центру туризму і спорту учнівської молоді, було представлено й Закарпаття.

У головній категорії серед жінок у комплексному заліку за сумою результатів на трьох дистанціях переможцями стали Олена Постельняк із Сум, вінничанка Катерина Дзема та Дарина Москаленко з Київської області. В змаганнях чоловіків кращі результати показали представники збірної Молдови Анатолій і Васілій Фомічови, та Сергій Нагорнюк з Вінниці. З сьомим і восьмим результатами фінішували тут мукачівець Олександр Касьянов та Георгій Фечо з Ужгороду.

В юнацьких категоріях до числа кращих увійшли:

серед хлопчиків не старших 12 років – Крістіан Вішколц з Ужгороду та мукачівці Владислав Цепурдей і Леонід Нечай; серед дівчат – мукачівки Катерина Цепурдей, Алла Басараб і Валерія Смочко;

серед спортсменів не старших 14 років – кияни Тимофій Теремецький та Ілля Машков, і Олександр Самсонов з Ужгороду; серед дівчат – мукачівки Ніна Цепурдей і Олександра Фогель;

серед дівчат до 16 років – перемогла Юлія Трохимчук з Київської області, «срібло» у Христини Мельник з Луцька, «бронза» – в ужгородки Вероніки Гуснай; серед юнаків беззаперечним лідером був Андрій Василина з Ужгороду;

Переможцями в інших кваліфікаційних групах стали мукачівка Ніна Расчупкіна, кияни Василь Березовський та Олександр Летичевський, Марія Тимощук і Дмитро Куцан з Київщини, Лариса Данилюк з Волині, Ольга Чекан з Молдови. В окремих номерах програми до призової трійки також ходили мукачівці Олександр Ткачук, Людмила Калчева, Владислав Рибух і Владислав Французов, та Дарина Морозова, Денис Кононов і Олег Пеприк з Ужгороду.

«Драгобрат – справжній рай для орієнтувальників, – відзначив віце-президент Федерації спортивного орієнтування України Олег Постельняк, – тут унікальний рельєф на стику хвойних лісів і альпійської зони, неперевершені пейзажі Карпат з їх хвилястими хребтами, оксамитовими полонинами та мальовничими озерами льодовикового походження. Все це створює безмежні можливості для бігу, тож у подальшому залюбки будемо використовувати його потенціал для підготовки збірних команд України».

zak-kor.net