На Закарпатті діє міжнародна літня школа для педагогів

Українські педагоги інтегруються у європейський педагогічний простір.

27 червня на базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти розпочала роботу Міжнародна літня школа «Розвиток академічної мобільності педагогічних, науково-педагогічних працівників та керівників навчальних закладів у європейському освітньому просторі», мета якої – ознайомити учасників з можливостями розвитку професійної педагогічної і наукової кар’єри в умовах інтеграції української освіти в європейський освітній простір та підготувати до розроблення проектних ідей, написання проектних пропозицій і пошуку партнерів для участі у міжнародних проектах та програмах академічної мобільності для учасників освітнього процесу відповідно до бюджетної програми ЄС на фінансову перспективу 2014 – 2020 рр., інформує ОПЗ.

В освітянському чотириденному форумі братимуть участь кращі фахівці наукових установ країни, фахівці Центральноєвропейської Академії Навчань та Сертифікації (CEASC) (м. Бидгощ, Республіка Польща), які читатимуть лекції та проводитимутьворкшопи, майстер-класи для педагогічних, науково-педагогічних працівників, керівників навчальних закладів.

Микола Кириченко, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ДВНЗ „Університет менеджменту освіти” НАПН України, наголосив, що Український відкритий університет післядипломної освіти, ідея створення якого виникла у представників післядипломної педагогічної освіти, встановив контакти із закордонними партнерами і знайшов можливість проводити освітні форуми, які сприятимуть удосконаленню педагогічної майстерності, надаватимуть можливість розвивати креативність, комунікабельність, професіоналізм педагогічних працівників. Розповів, що в Європейському Союзі, готуючи фахівців, враховують потреби ринку праці, а освітній простір виконує ці потреби, готуючи кваліфікованих фахівців.

Микола Смолінський, президент Центральноєвропейської Академії Навчань та Сертифікації (Республіка Польща) та Тетяна Палько, директор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, привітали учасників і наголосили, в якому форматі працюватимуть педагоги в європейському середовищі, зауваживши, що академічна мобільність збільшує можливості на професійну самореалізацію та самовдосконалення. Освітяни України перейматимуть європейський досвід та зможуть поділитися власними надбаннями та практичними навиками.

Наталія Гончаренко, начальник відділу стратегії розвитку освіти Державної наукової установи „Інститут модернізації змісту освіти” МОН України, привітала учасників літньої школи та розповіла про переваги, які надасть Сертифікат учасника, зокрема, 40-годинна програма літньої школи зараховуватиметься як один із модулів під час проходження курсів підвищення кваліфікації. Також учасники літньої школи зможуть організувати відповідне навчання у своєму навчальному закладі.

Учасники Міжнародної літньої школи – педагогічні працівники із різних куточків України – відвідають унікальні місця поліконфесійного Закарпатського краю, побувають у старовинних замках, почують легенди древнього міста над Ужем і колоритний місцевий фольклор.

Наступну Міжнародну літню школу планують провести у Словацькій Республіці.

karpatnews.in.ua