В Ужгороді відбулася презентація книги Олександра Гавроша «Таємниця Ерделі»

Днями у меморіальному будинку-музеї народного художника Андрія Коцки відбулася презентація чергової книжки Олександра Гавроша.

Всевишній щедро обдарував Адальберта Ерделі талантами. Він дав йому гострий аналітичний розум філософа, чуттєве серце музиканта й художника, тонку поетичну душу, непересічний талант письменника. Внутрішній світ митця був надзвичайно складним і багатим, а постать його сповнена протиріч, містики і таємниць. Він надзвичайно тонко відчував Світ, мав талант передбачати його майбутнє.

У своїх видіннях він побачив початок Другої світової війни ще на початку 30-х років, писав про це у своєму щоденнику, відображав у картинах. Ідейний лідер за своєю природою, він завжди був у центрі уваги різних спецслужб, спочатку, у повоєнні роки – Народний комісаріат державної безпеки, а згодом – Комітет державної безпеки. Радянська влада бачила його величезний вплив на культурно-мистецьке життя Закарпаття, беззаперечний авторитет в колах інтелігенції, тому намагалась схилити його на свою сторону.

Іноді, як свідчать статті Ерделі у пресі тих років, їй це вдавалось. Але, попри все, митцеві не довіряли, бо він не вмів кривити душею, приховувати свої переконання, погляди, за які його цькували, всіляко пригнічували й переслідували. Можновладці не могли вибачити йому європейський світогляд, демократичність поглядів, широку ерудицію, критичного ставлення до дійсності. Його справедливо звинувачували у космополітизмі, у тому, що не розділяє базові засади соцреалізму у мистецтві, намагалися привернути на службу системі.

Незважаючи на все це, Ерделі був центральною фігурою у мистецтві, мав величезний вплив на формування крайової школи живопису, виховав не одне покоління митців. Він прожив яскраве, драматичне творче життя, центральне місце в якому займали Мистецтво, Бог, Любов.

Про його життя і творчість писали відомі мистецтвознавці, письменники й журналісти як за радянської епохи, так і в новий період. Серед них Григорій Островський, Володимир та Михайло Фединишинці, Іван Небесник, Михайло Сирохман, Михайло Приймич та багато інших.

Літературно-художнє видання побачило світ у Видавництві Олександра Гаркуші за фінансової підтримки відомих добродіїв краю Анжели та Михайла Манів. Книжечка малогабаритна, має 97 сторінок. Вона є продовженням документальних розповідей автора про видатних земляків.

До видання ввійшли опрацьовані автором статті, що були здебільшого опубліковані в наукових працях мистецтвознавця, професора Івана Небесника, інтерв’ю з відомим київським колекціонером Миколою Білоусовим та афоризми Адальберта Ерделі. У збірку також вміщено і власні оглядові статті Олександра Гаврюша, в яких він дає оцінку творчості геніального митця, письменника. Гадаю, книжечка буде цікава всім, хто цікавиться мистецтвом, створює загальне уявлення про епоху, в якій він жив і працював.

На презентації автор книжки ознайомив присутніх з історією створення книжки, поділився своїми планами, висловив вдячність видавництву та Олександрі Гаркуші, зокрема, за гарну роботу. Про діяльність видавництва розповідала пані Олександра, яка відзначила, що мистецькі видання завжди будуть на особливому рахунку в їхньому видавництві. І це не дивно, адже  вона сама свого часу отримала спеціальну художню освіту.

Головний режисер і актор Закарпатського обласного державного українського  музично-драматичного театру ім. Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв, народний артист України Анатолій Філіппов висловив побажання об’єднати зусилля культури й освіти краю заради популяризації творчості Ерделі. А ще відзначив, що на його погляд, він багато чим схожий на маестро. Своє слово про художника сказав і Михайло Фединишинець, автор багатьох публікацій про Ерделі.

Культурно-мистецька акція завершилась неформальним спілкуванням на подвір’ї будинку Андрія Коцки, що тривало понад три години. Згадували Ерделі, його близьке оточення, розповідали цікаві історії про митців Закарпаття.

zakarpattya.net.ua