Закарпатське держпідприємство викралобільше мільйона бюджетних коштів

На одному із Державних підприємств Закарпатської області проведення ревізійних дій в поточному році пройшло досить незвично.

Так, на початку проведення планового державного фінансового аудиту діяльності підприємства, аудиторам створювались різні перешкоди щодо надання необхідних бухгалтерських документів. За час проведення аудиту з офісних приміщень підприємства було викрадено системні блоки з приміщення бухгалтерії та інші матеріальні цінності. Окрім того, через деякий час в офісному приміщенні підприємства сталась пожежа, внаслідок якої було пошкоджено кабінет бухгалтерії, комп’ютерну техніку та бухгалтерські документи.

Факти крадіжки та підпалу Ужгородським відділом поліції Головного управління національної поліції в Закарпатській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Це можна розцінювати як небажання в сприянні працівникам інспекції виконувати свої повноваження, про що було проінформовано правоохоронні органи та складено акт про неможливість проведення аудиту.

Однак, аудиторів не зупинили такі перешкоди. Після поновлення підприємством бухгалтерського обліку фахівцями Держфінінспекції проведено позапланову ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності підприємства.

Під час проведення ревізії було викрито схему привласнення грошових коштів держпідприємства шляхом здійснення нетипових платежів на рахунок фізичної особи підприємця під виглядом розрахунків з бюджетом на загальну суму 1,3 млн. грн.

Як встановлено аудиторами, посадовою особою державного підприємства, методом підробки платіжних банківських документів які слугували підставою для списання грошових коштів з рахунків підприємства, користуючись системою „Клієнт – банк”, за допомогою копії файлів цифрових підписів керівника, головного бухгалтера та печатки підприємства, гроші фактично перераховувались на картковий рахунок фізичної особи –підприємця в іншому комерційному банку. Слід зазначити, що при цьому підприємством не надано будь-яких первинних документів які могли б засвідчити господарсько-правові відносини з цією фізичною особою-підприємцем.

Винною посадовою особою визнано виявлений ревізорами факт крадіжки коштів підприємства в сумі 1,3 млн.грн., та вказано, що він мав доступ до карткового рахунку підприємця-отримувача, маючи картку та її пін код.

Вжитими працівниками Держфінінспекції в Закарпатській області заходами в ході ревізії забезпечено надходження грошових коштів державному підприємству в сумі 400,0 тис. грн. Матеріали позапланової ревізії направлено в правоохоронні органи.

Державна фінансова інспекція в Закарпатській області нагадує про дію Телефону довіри. Зворотній зв’язок з громадськістю забезпечується щодня (крім вихідних та святкових днів) з 8.00 до 17.00 (п’ятниця з 8.00 до 15.45) за номером 0(312) 61-76-90.

Державна фінансова інспекція в Закарпатській області