Солотвино – зникаюча родзина Закарпаття

Солотвино йде під землю.

Його підмиває вода, яка заповнює старі соляні шахти і вимиває під землею гігантські пустоти, здатні поглинути все селище. Та попри цього у курортній зоні Тячівщини завжди людно, і починаючи з травня тут відкрито сезон лікування та відпочинку. Але, чи з роками все таки Закарпаття втрачає свою родзинку, спробуємо з’ясувати .

Екскурс з історії

В середні віки Солотвино було основним постачальником солі до країн Західної Європи. Сіль туди доставляли, як казали місцеві мешканці Соляним шляхом. В ті часи уздовж цього шляху було побудовано левову частку усіх замків Закарпаття.

Зараз Солотвино відоме, передусім, як лікувально – оздоровчий курорт. З 1968 тут практикують лікування астми та інших захворювань дихальних шляхів в спеціальних палатах, розташованих на глибині понад 200м. В 1976 р. було побудовано Українську республіканську алергологічну лікарню, яка успішно працює до тепер. Щорічно влітку сюди приїжджає багато туристів, щоб полежати в солених озерах, куди ропа (насичена солями вода) потрапляє безпосередньо з шахти. Саме полежати, тому що вода саме виштовхує людину на поверхню, що створює ефект невагомості.

Солені озера в Солотвині містять лікувальну ропу та сульфідну грязь. Навколо озер розташовані пляжі, кафе, бази відпочинку. Найбільшим із солоних озер Солотвино є озеро Кунігунда, глибина якого становить 1 – 8 м., а площа поверхні 800 м. Озеро містить лікувальну ропу та сульфідну грязь. Вода в ньому в декілька разів солоніша за морську воду. Концентрація солі близько 200 грам на літр.

Літня Мекка для українців на Тячівщині

Сьогодні, у Солотвині є кілька озер: з прісною водою, із солоною водою і з йодованою. Якщо солоні озера корисні всім, то в йодованій воді далеко не кожному можна купатися. Тут не зашкодить консультація досвідчених фахівців.

Розчин солоних озер належить до високомінералізованих (30-32 г/л), слабколужних, хлоридно-натрієвих лікувальних вод. У солоному розчині і палаговій грязі присутні рідкісні елементи: силіцій, цезій, бром, фтор, рубідій. Грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево-судинної системи, залишкових явищ флебітів та тромбофлебітів, органів рухового апарату, нервової системи, урологічних захворювань, псоріазу, шкірних, жіночих, чоловічих проблем, радикуліту, ревматизму, артриту, бронхіту, астми, алергії.

Відпочинок тут, прекрасно підходить і тим, у кого є проблеми зі здоров’ям, і просто бажаючим отримати море задоволення від вихідних або відпустки. Місцеві жителі так само привітні, як і природа Солотвино – саме тому проживання в приватному секторі таке популярне у відпочиваючих.

Найцікавіше запитання: які ціни? Тут, знайдеться відпочинок для кожного. Зазвичай, ціни для входу в басейн – від 50 до 70 грн., для дітей – 30 грн., стоянки автомобілів – 30 грн. доба. Також присутні майже на кожній базі відпочинку соляні кімнати. Унікальний мікроклімат благодатно діє на шкіру пацієнтів, що страждають лишаями й прищавістю. Крім використання як додаткової процедури при лікуванні безлічі захворювань, соляні печери допомагають також позбутися стресу й психічної напруги.

Повітря в печерах збагачений молекулами калію, натрію, кальцію, магнію, селену, брому й інших елементів, необхідних для правильного функціонування людського організму. Такі процедури здатні замінити кліматичні умови приморських областей, а про результати можна говорити після трьох-п’яти візитів. Щодо цін для проживання тут вже ситуація різна, але ціни коливаються від 50 до 800 грн за добу, враховуючи харчування за бажанням. Також якщо зв’язатись з власниками бази відпочинку, то вони можуть організувати трансфер або допомогти з маршрутом, на більшості баз відпочинку є ввечері жива музика, перегляди кінофільмів або дискотеки для молоді.

Трохи про обслуговування…

Приїжджаєш у сусіднє селище, а відчуваєш себе ніби ти турист, і то не на своїх рідній території. Чому так? Ще дорогою до Солотвино побачиш, що тут на кожному кроці люди, в яких представлення своїх інтересів: щодобово здаю будинок і тд.

Враховуючи те, що сюди їздять відпочивати передусім зі Львова, Києва та інших віддалених від Тячівщини місцевостей, а також випадки закордонних гостей, тому персонал досить вдало до таких туристів підготовлений. Майже на кожній базі відпочинку присутні грошові обмінники, приватні будиночки для проживання, котеджі та в деяких базах відпочинку і наметові містечка для любителів кемпінгу.

Також є прісне і солене озеро та озеро для ловлі риби. Тому можна сказати, що відпочинок в Солотвино є доступним для всіх категорій відпочиваючих. Ви зможете дуже просто вибрати собі будинок, керуючись змістом свого гаманця.

Вже традиційно кращими базами відпочинку є «Руслана», «Ельдорадо», «Дачія люкс», «ПАЛСІР», «Дельфін», та інші. У кожній з них може одночасно відпочивати та проживати більше сотні туристів. Стосовно обслуговування персоналу на базах відпочинку тема зовсім інша, тут можна бути готовим до всього.

Якщо Ви не проживаєте на базі відпочинку, а приїхали просто, щоб відпочити то вхід на територію в будні дні коштує в середньому – 50 грн, вихідні – 60-70 грн.

В будні дні вільних шезлонгів – купа, хоч бери і складай в один великий, а на вихідних діє принцип – хто раніше встане, той і буде мати. Бували випадки, коли зранку чекаєш поки звільниться шезлонг, та не дочекаєшся, але такі випадки в розпал сезону – липень-серпень.

На кожні базі відпочинку присутній бар, де можна смачно посмакувати закарпатськими та угорськими стравами, ціни середні: каву тут випити можна до 25 грн., лимонад, ситро, квас – 15 грн., гаряча їжа на смак від 35 грн. Стосовно алкогольних напоїв, тут ціни коливаються від вибору від 15 і до 250грн.

Один відпочиваючий поділиться зі мною враженнями з обуренням стосовно персоналу на барі однієї бази відпочинку:

Ціни тут більш-менш нормальні, відповідають якості, та тільки персонал досить непривітний. Був випадок, як офіціант вирішив розрахувати мене на касі на 50 грн. більше, тобто, що виходить, якщо тут відпочивають туристи, то можна на них наживатися? Тому раджу всім пильнувати за тим, як вас розраховують і не бути обрахованим.

Там, де ще пахне Радянським союзом.

Українська алергологічна лікарня в Солотвино – це спеціалізована установа, де проводиться комплексна діагностика та лікування хворих на бронхіальну астму, лікування астми та іж6нші хронічні неспецифічні захворювання органів дихання.

Це унікальний лікувальний заклад є першим на теренах колишнього СРСР по своїй методиці та ефективності лікування. Саме звідси починає відлік українська спелеотерапія, а пізніше вже було відкрито і Республіканську (Українську) алергологічну лікарнюж6, яка приймала пацієнтів з усієї країни та продовжує приймати і зараз, однак з тими методами лікування, як колись.

Підземне відділення обласної алергологічної лікарні розташовано на глибині 300 метрів в гірських виробках соляної шахти № 8, а Республіканської – в шахті № 9. Нині, у зв’язку і затопленням шахти № 9 та демонтажем солефабрики підземне відділення республіканської лікарні евакуйовано.

До Української алергогічної лікарні що в Солотвині вирішили навідатися і ми, щоб дізнатися як проводиться лікування і чим представляє себе це місце, яке збирає до себе тисячі людей.

Розглядаючи по сайтах про лікарню, дізналися, що лікарня призначена для 260 хворих, ціни – різні: від 80 до 140 грн. за добу. Територія лікарні вражаюче приємна, тут тихо, спокійно, щебечуть пташки, є паркінг, дитячий майданчик, охорона.

Як тільки заходиш в лікарню так і чутно запах смаженої їжі, тут не пахне лікарнею, тут ніби потрапив на базу відпочинку. Що не дивно, бабусі біля віконець продають лісові ягідки, грибочки та різні смаколики.

На філіжаночку кави можна зайти в славнозвісне за часи радянського союзу кафе «Медик» – тут і смачної кави вип’єш, і по бажанню поїсти можна, ціни вражаючі.

– Та таких цін ніде не знайдеш! – ділиться враженням відпочиваючий пан Василь з Чернігова. – Кава в середньому тут коштує 10 грн., в той час як в інших кав’ярнях Солотвина ціна коливається від 10 до 25 грн., можна пообідати тут за 20 грн., враховуючи одне гаряче.

– Які б не були тут «радянські» умови, але тут приємно і вражають ціни і приємний персонал, – каже пані Марія з Рівного.

Стосовно самої лікарні тут зараз сезон розпалу, дітей насправді дуже багато. Минулого місяця тут було 105 хворих віком до 18 років, цього місяця вже 95, і сезон тільки розпочався, а хворих все більше і більше.

– Тут дуже добре, годують, процедури, ввечері є можливість прогулятися. Багато з’явилось друзів, з якими не хочеться зараз розлучатися. – каже Вероніка з Києва.

Коли заходиш на 5-ий поверх лікарні складається враження ,ніби ти в дитячому таборі відпочинку. Тут галас, дитячий сміх, лікуються не тільки терапіями, а ще й емоціями.

На жаль, стосовно методів лікування, ні про соляні кімнати, які зараз створені для спелеотерапії нам не вдалося дізнатись. Та з розповідей пацієнтів взнаєш, що шахти підземні закриті і умови для лікування припинені у звязку з санітарним станом. Тож хворі перебувають в спеціально-обладнаних соляних кімнатах, де головним лікувальним фактором є дрібнорозсіяний сольовий аерозоль.

Від’ємнозаряджені частинки сухого соляного аерозолю нормалізують функцію миготливого епітелію бронхів, стимулюють реакцію альвеолярних макрофагів, посилюючи їх функціональну активність, що спричиняє бактерицидну та бактеріостатичну дію на мікрофлору дихальних шляхів, покращують реологічні властивості бронхіального вмісту. Та чи ефективне це лікування настільки, як було під шахтою, невідомо.

tyachivlife.com.ua