Лісівники стверджують, що на Перечинщині повисихали дерева

Працівники ДП «Перечинське ЛГ» зіткнулися з напастю – масовим всиханням в лісових угіддях бука, ялини та ясена. Процес всихання варіативний. Бук сохне з верхівки, ясень з кореня. “Найприкріше, що сьогодні ніхто не може визначити причину проблеми, хоча і проводяться тривалі й численні дослідження. Багато хто пов’язував виникнення епідемії з масовими посухами, пожежами та шкідниками (трутовиками). Але цей шкідник грає, швидше, другорядну роль, тому, що заселяє вже ослаблені дерева.

Наші вчені сходяться на думці, що на стан лісових насаджень впливає зміна клімату. Особливе вплив надає посуха. Зараз найбільша площа пошкоджених дерев відзначається на території, де зафіксована була аномальна висока температура”, -йдеться у повіодмленні прес-служби.

Директор ДП «Перечинське ЛГ» Ярослав Кополовець зазначає, що для збереження лісів треба якомога частіше розчищати ліс, а саме: проводити вибірково-санітарні рубки та висаджувати нові ліси:

«Останніми роками всихання ясена стало настільки інтенсивним, що сьогодні убезпечити лісові насадження можна лише провівши суцільне зрубування осередку хвороби. Крім того, дуже важливо правильно відвести ділянку, аби не переступити отой бар’єр між живим, і вже хворим деревом, в той же час і не залишити його. Трапляється таке, що інколи пошкодувавши на вигляд здорове дерево, ми залишаємо його, а вже за два-три тижні доводиться знову спостерігати поширення захворювання біля вже зрізаної ділянки. Тому ми дуже прискіпливо проводимо відбір, колупаємо кожне деревце,аби не допустити подальшого розмноження хвороби», – розповідає головний лісівник Перечинщини.

У свою чергу турист Юрій Олеан, котрий щотижня піднімається в гори, підтримує лісівників: “Постійно подорожую і бачу, що в останні роки побільшало уражених трутовиком і повалених вітром дерев. Але компромісу між тим, щоб вирізати чи спалити уражені дерева немає. Вважаю, що все ж таки краще хворі дерева вирізати та на їх місці посадити нові, ніж спостерігати, як зникає ліс», – наголошує турист.

Цьогоріч у лісових угіддях Перечинщини планується провести санітарно-вибіркові рубки загальною площею 750 квадратних метрів. Однак для того, щоб здійснити розчищення, треба ряд дозволів та погодження з місцевою громадою. Для лісівників кожна розчистка – додаткові витрати, а не прибутки. Адже за кожен розчищений куб.м. лісівники платять рентну плату в державний бюджет. Аби ні в кого не виникало запитань з приводу того, чому ріжуть, і на яких підставах, директор лісгоспу Ярослав Кополовець показав журналістам причини рубок, і надалі на час проведення санітарних рубок надаватиме підтверджувальні документи в пресу – дозвола на відведені ділянки рубок

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ