Закарпатцям із пересадженими органами придбали ліків на мільйон гривень

Під час засідання сесії облради депутати розглянули та затвердили звіт департаменту охорони здоров’я ОДА про виконання Програми медикаментозного забезпечення хворих із пересадженими органами.

Загальна вартість Програми за планом на період її дії складає 2 млн 302 тис грн, з них кошти обласного бюджету на 2015 рік – 1 млн 151 тис.грн на придбання медикаментів. За минулий рік за рахунок видатків Програми придбано для хворих із пересадженими органами на загальну суму 1 млн 144,7 тис.грн, а саме: імуносупресивні препарати такролімусу, циклоспорину, мофетилової кислоти та мікофенолату мофетилу.

Це дозволило у межах закуплених кількостей, частково забезпечити адекватну профілактику відторгнення органних трансплантатів хворим – мешканцям Закарпаття, які живуть із пересадженими органами: 16 хворим – реципієнтам ниркового трансплантату (1 дитина); 10 хворим – реципієнтам печінкових трансплантатів ( 2 дітей) і 1 хворому з трансплантованим серцем.

Завдяки адекватній профілактиці відторгнення через безперебійну імуносупресивну терапію, виживання хворих, що живуть з трансплантованими органами ( як і виживання самих органних трансплантатів) в області торік склало 100%, – пише прес-служба Закарпатської облради.