Закарпатські лісівники боротимуться з комахами

Працівники Рахівського лісогосподарства розпочали моніторинг лісових угідь з метою виявлення вогнища шкідників і хвороб та визначення причин, які негативно впливають на санітарний стан насаджень.

В план роботи експедиції увійшли 410,7 га на території 7 лісництв: Білотисянське, Щаульське, Устєріцьке, Говерлянське, Богданське, Квасівське та Рахівське. Особлива увага була приділена смерековим насадженням, пошкодженим короїдом-друкарем, який в останні роки активізувавася на Закарпатті.

Основні завдання експедиції – виявлення осередків шкідників лісу, визначення кількісних і якісних характеристик популяцій комах-шкідників у діючих осередках і виявлення нових осередків їх масового розмноження, визначення санітарного стану насаджень, підготовка рекомендацій щодо оздоровлення насаджень, складання прогнозу розвитку популяцій шкідників лісу на 2017 рік по об’єкту робіт та викладка Феромонних пасток.

Як проходить масове зараження і як його визначити?

Для Закарпаття поява шкідника стала справжнім лихом. Він давно розселився на великих територіях Європейської частини, України, Росії, Далекого Сходу і Сибіру. Короїд-друкар мешкає на здорових і повалених деревах, в товщі дерев’яних колод, іноді пнів. Вибравши собі гідне дерево (притулок), самець прогризає простору порожнину, куди вповзають 2-3 самки, кожна з яких запліднюється. Після цього жіночі особини будують собі матковий хід. Тунель, який прогризає короїд-друкар, призначений тільки для відкладання яєць. Довжина ходу може становити до 15 см, при цьому кожне яєчко викладається в спеціально прогризену ямочку. На цьому етапі місія дорослих жуків закінчена. Вони виходять назовні, літають, живляться деревною корою, гілками, підгризають пагони. Стадія розвитку личинки триває 60-70 діб. Потім на світ з лялечки виходять дорослі жуки-друкарі.
У спекотне літо можуть вивестися послідовно три покоління, які завдадуть шкоди насадженню. Здорове дерево гине через 2-3 роки.

Методи боротьби шкідниками лісу

У наш час існує декілька методів боротьби з шкідниками, і кожен з них по-своєму необхідний.

Для запобігання масових заражень існує лісогосподарський метод. Він полягає в проведенні ряду профілактичних заходів, здатних з високою ймовірністю запобігти зараженню. Якщо саджанці буде здоровими, екологічна обстановка – стабільною, а спостереження постійним, шкідників буде складніше заполонити ділянку.

Фізико-механічний метод боротьби полягає в своєчасному знищенні шкідників за допомогою, так би мовити, грубої сили. Хороший приклад – збір короїда-друкаря на стадії його появи. Для цього лісівники викладають феромонні пастки. Як це було зроблено цього тижня в Говерлянському лісництві на межі з Карпатським біосферним заповідником.

Провідний інженер із захисту лісу в ДП «Рахівське ЛДГ» Роман Приступа розповідає: «Наука встановила, що короїд-друкар чутливо реагує на запахи. Під час шлюбного періоду самці виділяють феромони – пахучі закликають речовини. Це і послужило ідеєю використовувати запахи в пастках (Іпсодор). Спосіб дуже дієвий, тому, що на один і той же аромат злітаються всі самки в окрузі. Але, на жаль, личинки залишаються на своїх місцях. Тому використовують кардинальний метод – зняття кори з заражених дерев і спалювання її, вирубку хворого чагарнику, отжиг території. Якщо мова йде про великі лісові насадженнях, то обов’язкові санітарно оздоровчі заходи. При таких рубках повністю видаляються заселені стовбуровими шкідниками дерева, а отримана деревина переробляється.

Найнебезпечніший і радикальний метод боротьби з шкідниками – хімічний. До нього слід вдаватися тільки в крайніх випадках, коли зараження таке велике, що інші способи вже не допомагають. Уражені площі обробляються знищують шкідників речовинами. На жаль, вони, як правило, вбивають не тільки шкідників і вкрай погано позначаються на екологічній ситуації».

Прес-служба Закарпатського ОУЛМ