Гіпермаркет «Велмарт» розкриває секрети успішної роботи

Торгова мережа гіпермаркетів «Велмарт» охоплює 15 міст України. Центральний офіс – у Києві. Нещодавно такий магазин відкрився також у Луцьку. В серпні з’явиться у Херсоні. У планах – запустити подібні магазини в Сєверодонецьку та Маріуполі.

Гіпермаркет запрошує на роботу нових працівників, пропонуючи такі посади, як менеджер, касир, продавець, пекар, кондитер, обвалювальник м’яса, оброблювальник риби, формувальник, тістороб, вантажник. Наразі команда ужгородського гіпермаркету складається із 120 працівників, відтак готові взяти ще 20 нових. Для адмінпосад важливий досвід роботи в торгівлі, а також наявність вищої чи базової вищої освіти. Також підійдуть працівники, які знаходяться в процесі навчання. Для лінійного працівника освіта та досвід роботи не важливі. Основний критерій відбору на посаду – ініціативність та бажання працювати.

«Велмарт» запрошує працівників та допомагає оволодіти необхідною спеціальністю. Людина, яка не має досвіду роботи в торгівлі, може пройти навчання та отримати необхідні для роботи навики. Головне, щоб вона хотіла працювати, була ініціативною та зацікавленою. Як розповідає керуюча магазином Вікторія, у «Велмарті» розроблена спеціальна система навчання, щоб отримати такі вузькопрофільні спеціальності, як оброблювач риби, касир чи тістороб. Також магазин радо запрошує на роботу студентів. Під час навчання важко знайти роботу, адже зазвичай працівник має бути зайнятий цілий день. У «Велмарті» є позмінна робота, а також плаваючий графік, тож поєднувати роботу та навчання зручно і цікаво. Зарплата в магазині достойна, виплачують її своєчасно,у 95% працівників погодинна оплата праці. Крім того, для робітників магазин робить знижку на всі страви кулінарного виробництва (50%) в обідній час. Працівники магазину не матеріальнозобов’язані. Для тих, хто працює більше двох років, надається безкоштовна форма для роботи. Останню зміну продавців заприлавочної зони та касирів розвозять додому.

До речі, в Києві (в центральному офісі мережі) є цілий навчальний центр, де готують кваліфікованих працівників. Їм оплачують дорогу, проживання, а також працівнику одразу нараховують зарплату. Програма «Наставництво», якою так пишаються робітники магазину, діє вже багато років: коли приходить новий працівник на роботу, за ним закріплюють наставника, який і навчає новенького. Таким чином, працівник отримує знання одразу на місці під час роботи, за що йому нараховують зарплату, а наставнику – премію.

Уся ця система роботи дає неймовірні результати. 50% усього адмінперсоналу отримали кар’єрний ріст саме в цьому магазині. До прикладу, найстарший менеджер «Велмарту» Надія починала свою роботу в магазині з формувальника на пекарні. До того в подібній сфері вона не працювала, тому досвіду роботи жінка не мала. Це було 10 років тому. Наразі вона пройшла навчання, отримала досвід роботи. Сьогодні Надія завідує двома виробництвами: хлібопекарнею та кондитерською. Ба більше, жінка є наставником та залюбки передає свій досвід новим працівникам. До неї на стажування приїздять також з інших міст України.

У гіпермаркеті є ще одна цікава програма – «Форматори». Форматорами називають кращих менеджерів, які протягом тривалого часу дають стабільно хороші показники в роботі. В ужгородському «Велмарті» є 5 форматорів, яких час від часу запрошують на відкриття нових магазинів в інших містах країни. Також компанія випускає свою газету «Рітейл Новини», з якою мають змогу ознайомитися всі працівники магазину .

За словами керуючої магазином Вікторії Качур, працівник має бути кмітливим, мати позитивне мислення. «Велмарт» відкритий для покупців із 8.30 до 22.00. Він працює за принципом: найбільша кількість товарів за найбільш привабливими цінами для найбільшої кількості покупців. Успіх мережі побудований на цінностях відповідати найвищим очікуванням покупців і партнерів; бути еталоном для клієнтів за якістю і швидкістю обслуговування, широтою асортименту, різноманітністю свіжих продуктів, оптимальністю цін; впроваджувати інновації, щоб завжди відповідати попиту наших покупців; бути помічниками, добрими порадниками та консультантами для кожної сім’ї; надавати споживачеві тільки якісний продукт. Наш девіз: «Посмішка на обличчі нашого споживача – вища нагорода».

За статистикою, п’ятеро з десяти осіб, які заходять до ужгородського «Велмарту», купують молочні продукти та овочі або фрукти. Одна з головних переваг «Велмарту» – це політика наближення до виробника, яка дає компанії велику перевагу – низьку ціну. Магазин працює з українськими виробниками та постачальниками, сприяючи створенню нових робочих місць. На сьогодні компанія надала робочі місця понад 2000 особам, які пройшли попереднє навчання згідно цінностям компанії.