Вірники Мукачівської єпархії звершили Хресний Хід до Домбокської жіночої обителі

З благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, відбувся Хресний хід вірян єпархії з Ужгорода та Мукачева до села Домбоки Мукачівського району.

У дні, коли триває Всеукраїнський Хресний хід за мир, любов і молитву за Україну, під час місцевої Хресної ходи особлива увага також була приділена молитві за мир в державі та захист від лиха рідного Закарпатського краю.

Увечері вівторка, 12-го липня, у кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі м. Ужгорода відбувся молебень за благословенний початок Хресного ходу.

Після цього понад 200 осіб, молодь, сім’ї з маленькими дітками у візочках, люди старшого віку вирушили у благословенну путь. Кожний хто долучився до Ходи вирішив пожертвувати сном, відпочинком, роботою для однієї мети – слави Божої.

Супроводжував учасників Хресного Ходу намісник Свято-Троїцького чоловічого монастиря с. Буківцьово Великоберезнянського району ієромонах Рафаїл.

 

 

 

 

 

 

З безперестанною молитвою на вустах вірники долали кілометр за кілометром, духовно підбадьорювались під час зупинок, зокрема у храмах святого Різдва Богородиці (мікрорайон Дравці) та на честь пророка Іллі (Баранинці). Завдяки сприятливій літній погоді задля тілесного прибавлення сил вдалось зробити декілька коротеньких привалів на природі.

У нелегкій дорозі, коли часом кожному із паломників доводилось боротись із власним тілом, сонливістю, не зважати на біль у ногах, відчувається присутність Божої сили, яка надзвичайно допомагає та завдяки якій і вдається пройти шлях. Недарма ж Хресний хід називають молитвою в русі, молебнем в просторі і часі, єднаючим своїх учасників у Божій благодаті.

Загалом вірники за 11 годин здолали відстань орієнтовно в понад 30 км.

У той же час, понад ранок, біля шостої години, до Домбоків на свято вирушив ще один Хресний Хід – з Мукачева. У кафедральному соборі на честь Різдва Божої Матері (р-н Росвигово) був звершений молебень, після якого понад півсотні прихожан різних храмів Мукачева з молитвою вирушили в дорогу. Супроводжував вірників священнослужитель собору протоієрей Василій Лях.

З втомленістю, однак зі справжньою Пасхою в душі і безмежною вдячністю Богу за Його милість віруючі дістались мети пішого паломництва – Домбокської жіночої обителі та її святині ікони Пресвятої Богородиці «Скоропослушниці».

Протягом усього шляху два Хресні Ходи супроводжували автомобілі Національної Патрульної поліції.

Віряни закликають й інших небайдужих брати участь у подібних Хресних Ходах для спасіння власної душі. Не зважайте ні на що, не бійтесь, що не витримаєте, відкидуйте сумніви йти чи не йти, не вірте думкам, що не зможете – з Богом людина може все!

Нагадаємо, з благословення правлячого архієрея в Мукачівській єпархії проводяться щорічні Хресні ходи, наймасштабніші з них: до свята ікони Божої Матері «Скоропослушниці» Ужгород-Домбоки Мукачівського р-ну (з 21 на 22 листопада); літній Хресний Хід Ужгород-Домбоки, Мукачево-Домбоки (з 12 на 13 липня); навколо Ужгорода (з 28 на 29 вересня); Хресний хід самим містом Ужгород – від Свято-Воскресенського чоловічого монастиря до скита на вул. Загорській (13 серпня); до свята перенесення мощей святителя Миколая Ужгород-Мукачево (з 21 на 22 травня). Окрім того, велика кількість вірників єпархії щороку бере участь у Великому Хресному ході з Кам’янця-Подільського до Почаєва (з 19 до 25 серпня).

Ольга Палош

http://mukacheve.church.ua