Мукачівську стрілянину-2015 навряд чи коли розслідують – закарпатський політолог

Вже червень позначився на Закарпатті екстремальними погодними явищами: спершу град, потім зливи. У липні до них додалися вітровали, хоча рекордна спека все одно продовжується.

Так, липень зовсім не приніс якогось затишшя. Та й звідки йому було би взятися? Хоча уряд щосереди звітує про неухильне покращення ситуації, це покращення видно тільки йому самому. Загравання з Європою поки не дали України ніяких відчутних позитивів. Навпаки, стрімка деіндустріалізація та обнуління торгівлі з Росією призвели до небаченого сплеску різних кримінальних схем у бізнесі. Закарпаття з нашими контрабандними можливостями виявилося на вістрі часу.

Всяка нечиста схема можлива тільки коли її прикривають владні структури, тому в Україні процвітає корупція. Генеральна прокуратура з її новим керівництвом упряглася у плуга. Розпочалася масова зачистка політико-бізнесових еліт Рівненської області. Усіх, хто був причетний до бурштинової мафії, відсторонюють від владних важелів. Саме з Рівненщини почали, можливо тому, що Ю.Луценко звідти родом, то ж там йому усе найбільш знайомо. Але не доводиться сумніватися, що далі цей процес м перенесеться на інші регіони. Про це свідчать зміни прокурорів у Тернопільскій і Івано-Франківській області. Хоча героїчні зусилля Ю.Луценка більше нагадують роботу Сизифа. Не виключено, що скоро доведеться усе повторювати по другому колу, а там і по третьому.

Не доводиться сумніватися, що Закарпаття з нашим давно налагодженим системним контрабандним бізнесом – одне з наступних на черзі. Увагу до цього нюансу нашого життя-буття знову привернув судовий процес по мукачівській стрілянині 11 липня 2015 р. якоїсь нової інформації порівняно із тим, що з’ясувалося за перші тижні, за цілий рік слідства так і не додалося. Далі затягувати з якимсь рішенням ставало просто вже непристойно, тим більше, що у зв’язку з річницею подій, про них знову заговорила преса. Головне ж, що спливав строк попереднього тримання під вартою. Тому справу довелося знов виносити на судовий розгляд. І тут з’ясувалося, що нічого так по суті і не прояснилося. Хоч нібито за рік багато чого мало стати зрозумілішим. Аж ні.

Чому загалом банальна «стрілка” двох озброєних груп викликала таку емоційну реакцію у Президента і стрімкі кадрові рішення? Причин тут багато, але головних з них дві.

По-перше, всяка революція пожирає своїх дітей. Зараз істеблішмент просто не знає, що чинити з революційною молоддю, яка досі плутається під ногами. Тепер вже переможцям не потрібні люди з якоюсь принциповою позицією – лише безвідмовні виконавці. Тих, хто не хоче “перекуватися”, намагаються приструнити усіма можливими засобами.

По-друге, перестрілка відбувалася відносно недалеко від кордону з європейськими країнами, що суттєво зіпсувало наш імідж і перспективи, ускладнило і без того непрості відносини з сусідами. Європейська цивілізація зараз взагалі вступила у зону турбулентності, кінця-краю якій поки не видно. Розрив Британії з Євросоюзом, ісламістський теракт у Ніцці, спроба військового перевороту у Туреччині – схоже, що це все тільки початок. Не додає оптимізму і те, що президентський рейтинг Д.Трампа почав випереджати рейтинг Х.Клінтон. Євроатлантичні конструкції тріщать по швах. На цьому тлі максимально нецивілізовані події у Мукачеві ще більше усе заплутали. Не покарати за них неможливо. Але щоб покарати справедливо, треба попередньо розплутати складні контрабандні вузли. А останнього, схоже, нікому особливо не хочеться.

Тому, як і прогнозувалося, суд нічого не зміг вирішити по суті справи, то ж просто повернув її прокуратурі на переоформлення висновку обвинувачення. Воно й зрозуміло. Якщо в інциденті брало участь понад десяток хлопців у камуфляжі, то чому на лаві підсудних тільки четверо? Яка роль міліції (тоді ще міліції) у всіх тих подіях?

Присудити якийсь строк ув’язнення – значить викликати обурення в якоїсь частини закарпатців, що симпатизує цим хлопцям. Не присуджувати нічого – не по-європейськи. Те, що винести незручний вирок, запропонували саме мукачівським суддям, виглядає як додаткове знущання. Принаймні, ті цілком логічно ухилилися від такої сумнівної честі. Схоже, що підводять під амністію, яка може бути до 25-річчя незалежності України і за допомогою якої незручну проблему можна буде просто зняти.

Сучасна історія України знає вже добрий десяток резонансних злочинів, які так ніколи і не будуть розслідувані належним чином. Даний теж претендує на подібну долю.

goloskarpat.info