На яку податкову соціальну пільгу має право працівник, якщо з ним проживають не всі його діти

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати на суму податкової соціальної пільги у розмірі.

Слід відмітити що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2016 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1930 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1378 грн. х 1,4).

Сума податкової соціальної пільги становить 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, що у 2016 році складає 689 гривень.

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу, яка надає право платнику зменшити з оподатковану суму загального місячного доходу у розмірі 689 грн з розрахунку на кожну таку дитину.

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків визначається як добуток суми, яка дає право на пільгу (1930 грн) та відповідної кількості дітей.

Для застосування ПСП платнику податку, який утримує двоє чи більше дітей, віком до 18 років, крім заяви подає:

– копію свідоцтва про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства;

– копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник).

Якщо батько, який має трьох дітей віком до 18 років, але одна дитина з них проживає із дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу ПСП, то разом із поданням роботодавцю заяви він подає документи, що підтверджують факт утримання ними дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишнім чоловіком та дружиною, в якому зазначено про необхідність утримання дітей, здійснення тим із них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

Таким чином, за умови документального підтвердження факту особистого утримання дітей, батько має право на отримання ПСП за підвищеним граничним розміром доходу.

ДФС у Закарпатській області