На Тячівщині запрацювало нове лісове господарство

З 1 липня розпочало роботу новостворене державне підприємство «Тячівське лісове господарство», яке було створено на базі філії «Тячівський ЛАГ.

 

Згідно з документами, створеному підприємству після розформування агролісу на баланс передано 25 тисяч 195 га лісових масивів. Також сформовано трудовий колектив у кількості 57 людей з колишніх працівників філії.

Головне завдання підприємства – управління в сферах лісового господарства і лісопромислового комплексу.

Як повідомила директор новоствореного лісгоспу Наталія Катреняк, підприєство запрацювало вдало і в найближчий час буде проведено першу робочу нараду з визначення базового лісовпорядкування на площі лісгоспу, які знаходяться в межах майже всіх місцевих рад, окрім Солотвина та Усть-Чорної.

Наталія Катреняк зазначила, що створення нового підприємства – це крок до збереження лісових угідь. Хоча перші кроки діяльності доводилося розпочинати з врегулювання правових відносин з деякими органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання. «Схоже не всі зрозуміли, що лісові угіддя, які досі знаходились на балансі філії «Тячів ЛАГ» і передані Тячівському лісгоспі є державною власністю. ДП «Тячівське ЛГ» працюватиме як окрема структура на рівні з Брустурянським та Мокрянським держлісгоспами. Тож лісова охорона, яка ведеться, прирівнюється до статусу правоохоронного органу і будь-які самочинні дїє чи порушення будуть розглядатися згідно чинного законодавства.

На думку директора Наталії Катреняк неправомірним є рішення восьмої сесії Тячівської міської ради сьомого скликання від 15 липня 2016 року про створення комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Тячівкомунліс». Як і намір депутатів передати лісовий фонд новоствореного ДП «Тячівське ЛГ» у комунальну власність «Тячівкомунлісу». Тим більше, що жодних пропозицій щодо передачі земельних ділянок лісового фонду, які знаходяться на території об’єднаної територіальної громади сіл Лази, Округла, Руське Поле, Тячівка і міста Тячів до дирекції новоствореного лісгоспу не надходило.

– Жодного правового механізму передачі державних лісових площ у комунальну власність не має. Попри все, я готова до співпраці з громадянами з метою ведення відкритого і прозорого господарювання, – повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.