Депутати хочуть владнати питання переміщення тіл померлих

Звернення до Кабміну підготували депутати обласної ради, в якому просять урядовців розробити порядок транспортування тіл померлих громадян до закладів судово-медичної експертизи.

 

Варто зазначити, що обласні обранці врахували відповідне звернення до облради від Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

У документі, оприлюдненому на сайті облради, сказано: “Депутати Закарпатської обласної ради звертаються з приводу необхідності врегулювання на законодавчому рівні проблеми, пов’язаної з відсутністю єдиного порядку доставляння (транспортування) тіл померлих громадян до закладів судово-медичної експертизи.

Організація поховання одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, осіб, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених, невпізнаних трупів, у разі відсутності родичів або осіб чи установ, які можуть взяти на себе організацію поховання, яка покладається на ритуальні служби згідно із замовленням медичних закладів здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів. Поховання зазначених осіб проводиться з відома органів внутрішніх справ. Доставка в морг для встановлення причин смерті цієї категорії осіб здійснюється органами внутрішніх справ, як це передбачено пунктами 19, 20 Необхідного мінімального переліку вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 № 193, зареєстрованого в Мінюсті України 08.09.2004 за № 1112/9711.

Послуга з перевезення тіла померлого на автотранспортних засобах не входить до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, оскільки процедура доставляння тіла померлого з дому до місця зберігання (моргу) не належить до ритуальних послуг та не пов’язана безпосередньо з організацією поховання та облаштуванням місця поховання.

Визначено, що відповідальність за доставку трупа у морг покладається на особу, яка призначила експертизу, і здійснюється бригадами, склад яких відповідно до місцевих умов комплектується з працівників органів Міністерства внутрішніх справ України або з працівників інших служб, що спеціалізуються на цьому.

Для забезпечення ефективної взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та прокуратури України при перевірці фактів смерті людини з метою запобігання випадкам приховування насильницької смерті громадян затверджено відповідний Порядок.

Цей Порядок, зокрема, визначає дії працівників органів внутрішніх справ під час повідомлення про факти смерті людини, у тому числі ті, що надійшли від закладів охорони здоров’я, та вимоги до транспортування тіл померлих з ознаками насильницької смерті чи підозри на таку до бюро судово-медичних експертиз.

Стосовно транспортування трупів осіб, померлих вдома, які не мали ознак насильства і не скеровуються на судово-медичну експертизу, то згідно з додатком 6 Положення про порядок розтину трупів у лікувально-профілактичних закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.1992 № 81 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.08.1996 № 266), доставку померлих амбулаторних хворих в патологоанатомічні бюро (відділення) проводиться автотранспортом лікувально-профілактичного закладу.

Враховуючи те, що заклад первинної медико-санітарної допомоги, зокрема центр ПМСД, є окремою юридичною особою, не забезпеченою відповідно до табелю оснащення санітарним транспортом, це питання залишається законодавчо не врегульованим.

Виходячи з наведеного вище, з метою врегулювання зазначеної проблеми на законодавчому рівні, звертаємось з проханням дати доручення щодо розробки єдиного порядку транспортування трупів громадян до експертних установ, визначивши джерела фінансування цих витрат”, йдеться у проекті звернення, яке планується прийняти наступного тижня під час четвертої сесії облради, – повідомляє прес-служба Закарпатської облради.