Копія ікони великомученика Івана Сучавського

Копія ікони великомученика Івана Сучавського буде встановлена в храмі Успіня Пресвятої Богородиці в м. Берегове.

27 липня 2016 року, з благословіння Преосвященішого Віктора Бедь, єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого Карпатською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви в домовий храм на честь Успіня Пресвятої Богородиці в м. Берегове Закарпатської області буде доставлено копію чудотворної ікони великомученика Івана Сучавського (Нового) та камінь з гробу святого. Дані святині надалі будуть перебувати у храмі УАПЦ м. Берегове.

Приклонитись до копії чудотворної ікони великомученика  Івана Сучавського (Нового) та каменя з гробу святого буде можливо кожного дня з 09:00  по 15:00.

Домовий храм на честь Успіня Пресвятої Богородиці в м. Берегово Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви розташований за адресою: м. Берегове, вул. Івана Франка, 18.

Богословська довідка:

Великомученик Іван  Новий, Сучавський, теж Іван Сучавський та црксл. Іоанн Сочавський, тобто з м.Сучава у Румунії (рум.Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, поч. 14 століття, Трапезунд, Східна частина Римської імперії (Візантія) — † бл. 1340 р., Монтекастро (Замок на горі), теперішній Білгород-Дністровський,Україна) — православний святий, великомученик, що зазнав мученицької кончини на давніх українських землях , які тепер є частиною України. Покровитель Бессарабії. Був купцем. Святий Іван Сучавський — один з найшанованіших святих у північно-східній Румунії, Молдавії та Буковині (Україна) і є багато чудес повязаних з його мощами. Українська письменниця з Буковини Ольга Кобилянська їздила у паломництво до Сучави поклонитися мощам святого.

Вважається що він має особливу благодать від Бога допомагати тим, що займаються торгівлею. Називаєтся Сучавський оскільки його мощі зберігаються у м. Сучава на північному сході Румунії.

Живучи в XIV столітті святий великомученик Іван Сучавський був благочестивим православним християнином. Не тільки у власному житті, але і в справах своїх він слідував Христовому вченню. Купець за родом своєї діяльності, святий  суворо дотримувався ділового етикету в торгівлі і милосердствував про підлеглих; звершуючи торгові мандрівки, відвідував численні християнські святині і мощі святих праведників.

Прес-служба парафії Успіня Пресвятої Богородиці

в м. Берегове КЄ УАПЦ