Міський голова прокоментував куди скеровані гроші

Богдан Андріїв: Майже 64 мільйони гривень ми спрямували на заклади медицини, освіти, культури Ужгорода та капітальні ремонти.

Чимало рішень сьогоднішньої сесії Ужгородської міськради – фактично «старт» для масштабних ремонтів, реконструкцій, оновлень у місті. Майже 64 мільйони гривень, які надійшли від перевиконання бюджету Ужгорода в першому півріччі цього року, депутати розподілили на проекти розвитку, внесли відповідні зміни до програм, у тому числі економічного і соціального розвитку міста.

«Сьогодні розглянули більше 20 проектів рішень, усі питання безумовно важливі для життєдіяльності нашого міста, – прокоментував міський голова Богдан Андріїв, – але особливо хочу наголосити, що скеровані гроші на капітальне будівництво, ремонти і поточні видатки медицини, освіти, культури. Як я і обіцяв на минулому сесійному засіданні, 1мільйон 900 тисяч гривень спрямували на зведення реабілітаційного центру для інвалідів, крім того, 1,9 мільйона отримає міська лікарня на ремонт терапевтичного відділення, півтора мільйони на ремонтні роботи дитяча лікарня, ще півтора мільйони гривень виділили на медикаменти та харчування для ужгородців у різних лікарнях.

Виділені гроші і на ремонти доріг, це Собранецька, Підгірна,  Баб’яка, Перемоги, Анкудінова, площа Кирпи та багато інших, оновлення тротуарів. Буде зроблено водовідведення з влаштуванням каналізаційно-насосної споруди, щоб кожен рясний дощ не утворював озеро під залізничним мостом на вулиці Анкудінова.

Закуплять також додаткове кухонне обладнання для садочків та НВК, зроблять ремонти харчоблоків, реконструкції систем опалення, будуватимуть міні-котельні для навчальних закладів, зроблять ремонти покрівель дитсадків, реконструкції будівель шкіл, капітальний ремонт амбулаторії сімейного типу, збільшено видатки на придбання обладнання для анестезіологічного відділення з палатами інтенсивної терапії ЦМКЛ.

Додали грошей і на озеленення та утримання зелених насаджень, на вуличне освітлення, передбачено кошти на облаштування велодоріжок, на нанесення розмітки, ремонти внутрішньоквартальних територій, капітальний ремонт Пагорбу Слави, каналізаційної мережі на вулиці І.Франка тощо.

Збільшили на сьогоднішній сесії і кошти на капітальний ремонт фасадів та покрівель у рамках комплексної програми відновлення історичного центру, капітальний ремонт покрівель, житлового фонду, ліфтів у різних районах міста».

Першим рішенням на сьогоднішній сесії була згода депутатів на приєднання до Європейської ініціативи «Угода мерів». Цей проект об’єднає європейські місцеві органи влади в добровільне утворення для спільної боротьби з глобальним потеплінням, підписанти зобов’язуються дбати про скорочення викидів вуглекислого газу щонайменше на 20%, шляхом запровадження в себе енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.

10 малозабезпезпеченим ужгородцям надали матеріальну допомогу, переважно на  лікування. Як і на попередніх засіданнях, критичними зауваженнями депутати обмежили суми допомог – не більше 2000 гривень.

Медико-соціальному реабілітаційному центру «Дорога життя» додали 375,5 тисяч гривень на харчування, оплату комунальних послуг та зарплату працівникам. Нагадаємо, на  обліку в «Дорозі життя» – 150 дітей з вадами розвитку та 130 людей з інвалідністю, працівники центру проводять для них комплексну психолого-педагогічну, медичну, соціальну реабілітацію.

Затвердили депутати і передачу з бюджету Ужгородського району трохи більше мільйона гривень на лікування жителів Ужгородщини в центральній міській лікарні Ужгорода та договір про надання послуг з охорони здоров’я, зокрема, в стаціонарі міської лікарні.

Депутати підтримали і зміни до міських медичних Програм – збільшили суми на відшкодування за пільгові медичні препарати хворим із онкологічними недугами, цукровим діабетом, на препарати для тромболітичної терапії при інфаркті міокарда тощо.

Окрему програму затвердили для підтримки підрозділів УСБУ в Закарпатській області, які беруть участь в АТО. Вона передбачає забезпечення інженерним та спеціальним майном, оптичними приладами для підтримання боєготовності та ефективного виконання завдань. Кошторис – 150 тисяч гривень.

Більше 8 мільйонів гривень для шкіл і майже 7 мільйонів для дитсадків заплановано загалом за програмою матеріально-технічного забезпечення та енергозбереження навчальних закладів Ужгорода на термін до 2020 року. Сьогодні до неї внесли зміни і на цей рік  передбачено фінансування у розмірі понад 2,8 мільйона гривень для шкіл та 995 тисяч для садочків.

З них для шкіл: 372 230 гривень – на придбання учнівських меблів, 2 061 570 гривень – на комп’ютерне обладнання, 49 200 гривень – обладнання для харчоблоків, 47 000 гривень – обладнання для котелень, 280 000 гривень – на канцелярське та господарське приладдя, миючі засоби.

Для дитсадків: 109 300 гривень – на дитячі меблі, 50 000 гривень – обладнання для пральні, 155 000 гривень – обладнання для кухні, 100 700 гривень – обладнання для котельні, 195 600 гривень – м’який інвентар, 384 400 гривень – канцелярське та господарське обладнання.

Депутати підтримали і внесення змін до Програми інформатизації діяльності Ужгородської міської ради та її виконавчих органів на 2016-2018 роки і збільшили суму видатків на цей рік на 200 000 гривень. Це, викликано, зокрема тим, що в рамках децентралізації виконкому передано, у тому числі, функції реєстрації місця проживання, реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців, державного архітектурно-планувального контролю, відтак виникла необхідність придбання комп’ютерної техніки для новостворених відділів.

Депутати  погодилися передати ТОВ «Райт пауер енерджі Україна» в концесію котельню Центральної міської клінічної лікарні Ужгорода. Головний лікар ЦМКЛ Іван Курах, виступаючи на сесії, розповів, що котельня працюватиме на твердому паливі, при цьому існуючу систему для газового опалення не демонтовуватимуть, а законсервують, вона буде резервною. Також Курах розповів, що знайомилися з роботами, які фірма вже зробила для аналогічних котелень у Тячеві і Берегові. Попередньо, відповідно до рішення, проведуть інвентаризацію основних засобів і товарно-матеріальних цінностей котельні, впорядкують технічну документацію, насамперед, щоб визначити вартість об’єкта концесії шляхом незалежної оцінки. Конкурсну документацію, коли вона буде готова, має затвердити міська рада.

Покладено і початок для будівництва нових садочка та школи в Ужгороді – передали трохи більше 66 соток землі території на Загорській, 51 під будівлею, де знаходилося комунальне підприємство «Агромікс». Як відомо, освітні заклади в місті не будувалися вже близько двох десятків років.

Ще одним рішенням затвердили порядок, який визначає механізм списання безнадійної заборгованості з орендної плати та пені, нарахованих за договорами оренди майна, строк позовної давності якої минув, а передбачені законодавством заходи щодо стягнення не дали результати. Також документом визначено перелік документів, необхідних для оформлення матеріалів на списання боргу. У ході дискусії на сесії йшлося, що про списання мова йтиме лише у випадку відповідного рішення суду або ж у разі смерті людини, котра орендувала землю чи майно.

Депутати міської ради сьогодні не подолали вето, яке міський голова Ужгорода Богдан Андріїв днями наклав на один із пунктів рішення, прийнятого на попередньому засіданні (№ 287 “Про поновлення та відмову у поновленні договорів оренди земельних ділянок”). Ідеться про територію поруч із озером «Кірпічка», яку на яку дозволялося поновити договір оренди земельної ділянки площею 0,0595 га приватному підприємству «УкрВест» під будівництво та обслуговування адміністративно-готельного комплексу на вул. Минайській, б/н строком на 5 років до – 14 липня 2021 року.

Не забудовувати територію біля багатоповерхівки просили мешканці будинку №10, Богдан Андріїв підтримав їх і наклав вето на цей пункт рішення. Депутати сьогодні, власне, підтримали позицію міського голови. «Ділянка залишається вільною і є у користуванні мешканців нашого міста», – наголосив Богдан Євстафійович.

rada-uzhgorod.gov.ua