Війна з газетними кіосками

Скандал довкола МАФів у центрі Мукачева розгорався перманентно протягом останніх тижнів. Він ще раз продемонстрував недалекоглядність рішень міської влади, яка своїми діями довела ситуацію до абсурду

Конфлікт розгорівся після рішення депутатів міськради про демонтаж малих архітектурних форм з центральної частини міста. І якщо з будиночками, в яких продають кури-гриль чи різноманітну випічку, все більш-менш зрозуміло і правильно, то ідея перенесення газетних лавок «на периферію» з першого дня виглядала якось недолуго.

Газетні кіоски – «це нонсенс», люди «вже давно читають все в Інтернеті»…

Сесія Мукачівської міської ради, що відбулась наприкінці червня у великому залі Ратуші, вкотре залишила багато запитань. Серед рішень, що були винесені на розгляд народних обранців, як мінімум одне приймалося у напіввідкритий спосіб.

Справа в тому, що депутати міськради своїм рішенням фактично оголосили війну власникам кіосків з пресою, що нині функціонують на центральній площі міста. Як після сесії зізнались у приватних розмовах із журналістами окремі народні обранці, вони навіть не знали того, за що голосували. Та так чи інакше, а ухваленим документом депутати міськради дали старт демонтажу малих архітектурних форм в центральній частині міста.

Необхідність демонтажу мотивувалась потребою «впорядкування території в центральній частині міста Мукачева, включаючи площу Кирила та Мефодія, площу Духновича, вул. Возз’єднання», а також «збереженням історико-архітектурної привабливості міста». Схоже, чиновники вирішили, що з усім іншим в центрі міста порядок і для «відновлення привабливості» залишилось лише прибрати тимчасові споруди. Забули слуги народу й про те, що частині власників МАФів лише нещодавно продовжили дозвіл сервітутного землекористування. Ба, навіть більше, окремі підприємці вже встигли оплатити суму, вказану в договорі, за цілий рік. За словами співрозмовників інтернет-видання PMG.ua, яке активно висвітлює дану конфліктну ситуацію, керівництво міста вирішило, що в XXI столітті газетні кіоски – «це нонсенс», люди «вже давно читають все в Інтернеті». Щоб бодай якось заспокоїти власників кіосків і їхніх клієнтів, мерія поспішила запропонувати вибрати інше місце для розміщення тимчасових споруд.

Що ж стосується самого рішення міської ради, то можна припустити, що депутатів просто професійно «підставили». Ні для кого не секрет, що частина народних обранців не особливо готується напередодні до чергових сесій. Окрім того, новий міський голова разом з підлеглими запровадили в ратуші щонайменше не зовсім логічну практику, коли частина рішень вноситься за день до сесії, а депутати отримують їх на руки або в день голосування, або за кілька годин до старту зібрання.

Цього ж разу депутатам запропонували виконати звичайну формальність та затвердити рішення виконавчого комітету міської ради. Себто в ратуші вирішили перестрахуватись і руками народних обранців ще раз проголосувати потрібне питання. Про те, що рішення готувалось нашвидкоруч, може свідчити і той факт, що доповідаючий по ньому спікер, головний архітектор міста Іван Івановчик зовсім не оперував інформацією. Окреме питання стосується номерів розпоряджень, які скасували депутати. Вважаємо, що даним питанням у першу чергу мають зайнятись правоохоронні органи, адже порядкові номери розпоряджень та рішень у підприємців та міських чиновників кардинально різняться, що може свідчити про потенційний «факт підробки службових документів». Аналогічна ситуація і з засіданням виконкому, яке «нібито і затвердили» депутати. Дійсно, 21 червня збиралось засідання виконавчого комітету, проте аж ніяк не 22 червня – саме цим числом датоване одне з рішень виконкому про демонтаж. Міська влада, схоже, вирішила поспіхом розібратись з МАФами. В день проведення сесії, коли ще не встигла висохнути «фарба на проектах рішень», прийнятих депутатами, представники ММКП «Муніципальна поліція» нагрянули до підприємців з приписами. Згідно з цими приписами МАФи мали від’єднати від системи електропостачання. Якими документами керувались муніципали, виконуючи дані дії, наразі для всіх загадка. Але що не зробиш, щоб догодити керівництву, яке тебе «фінансує».

Крок вперед і два назад

Найімовірніше, в ратуші просто не очікували на таку відсіч з боку «підприємців» та громади міста. Лише цим можна пояснити «крок назад» зі сторони влади. Апогеєм абсурду стали дві зустрічі у стінах міської ради. Перша пройшла 29 червня за участі заступників міського голови Ростислава Федіва та Едуарда Барчія з власниками МАФів. Найцікавіше, що все розпочалося зі спроби помічниці депутата обласної ради Інгрід Туріс потрапити на анонсовану зустріч. Заступник міського голови Ростислав Федів попросив її «зачекати в коридорі».

Ідентична ситуація з журналістами телеканалу «М-студіо» та інтернет-видання «PMG.ua». Секретар заступника міського голови заявила, що Ростислав Євгенович (Федів – ред.) дав усне розпорядження журналістів поки в малий зал міськвиконкому не пускати. Розмовляли не довго, а зустріч з формату діалогу перетворилась скоріше на монолог міських урядників. Заступники Андрія Балоги запропонували підприємцям надати до 6 липня підготовлені власні пропозиції щодо перенесення чи зміни візуального вигляду приміщень, в яких здійснюється їх підприємницька діяльність. Заступники ж міського голови, які під час зустрічі «пішли на перекур», до залу так і не повернулись, залишивши головного архітектора міста та кількох депутатів на «розтерзання» підприємців.

Ще більш нелогічним виглядає поспішна зустріч міського голови за день до анонсованої подачі пропозицій по врегулюванню ситуації з кіосками. 5 липня Андрій Балога зібрав підприємців, що займаються реалізацією друкованої преси. Мер спробував зіграти на випередження, мовляв дивіться, «я Вам пропоную, а не прошу від Вас нічого». Розмова «під телекамери» тривала якихось 7 хвилин. Говорив виключно молодий політик, слова присутнім він не надав, щоб почути і їх позицію. Розповів, що кіоски виготовлять за кращими європейськими зразками коштом міського бюджету і поспішив відкланятись.

Шанс на порятунок

Як мерія, так і депутатський корпус мали можливість вийти «сухими з води» і виправити своє рішення про демонтаж МАФів. На останній сесії міської ради, що пройшла 7 липня, депутат Олег Казибрід вніс на розгляд депутатського корпусу проект рішення про скасування рішення виконкому. Якщо той факт, що «єдиноцентристи» не підтримають дане рішення, мало в кого викликав сумнів, то позиція, скажімо, КМКС неприємно вразила. Річ в тім, що на адресу міської ради надійшло як мінімум 4 звернення з проханням не прибирати кіоски з центру міста. Одне з них надіслали етнічні угорці, що проживають у Мукачеві. Саме в газетних кіосках в центрі міста вони завжди могли придбати одне з чотирьох місцевих друкованих видань на їх рідній мові. Підприємці після провального для них рішення міськради не приховували свого розчарування та сліз відчаю. Політики (в тому числі з фракції «Єдиного Центру»), які в приватних розмовах запевняли людей у повній підтримці їхніх дій та позицій, вчергове продемонстрували свою «натуру».

Спроби підприємців домовитись з міською владою нагадують «гру в наперстки», коли ти знаєш, що граєш з «професійним шулером», та все одно сподіваєшся, що він дотримається свого слова. На жаль, в даній ситуації «шулером» якраз і виступає міська влада, яка пробує всіма правдами та неправдами добитися свого.

Преса під пресом

До речі, окремі підприємці підрахували, у скільки місту обійдеться замовлення та встановлення нових кіосків. Найпростіша калькуляція свідчить про той факт, що робити нові кіоски – нерентабельно. Навіть за один договір користування (а це до 5 років) місто не зможе відбити витрачені на розробку МАФів кошти. Та хто дивиться на витрати, коли ціль ясна – газетних кіосків в центрі міста не має бути.

Окремо варто сказати і про запропонований мером проект нових МАФів для преси. Як зізнаються реалізатори у приватних розмовах, даний «витвір мистецтва» не піддається ніякій критиці. Торгова площа МАФів, за розрахунками проектантів, складе 2,4 м кв, що значно менше, аніж існуючих кіосків. Занепокоєння викликає і ідея міської влади зробити ці МАФи з дерева, що фактично означає їх короткий термін «привабливості», адже всі пригадують будиночки в парку Перемоги, які після завершення фестів продовжують гнити та розвалюватися на очах.

Прибрати газетні кіоски є (як мінімум) абсурдним. По-перше, після відносно нещодавнього оновлення вони гармонійно вписуються в історико-архітектурний «ансамбль» центральної частини міста. По-друге, через фінансово-економічні проблеми в країні, коли переважна частина людей досі живе за межею бідності, Інтернет – недозволена розкіш, а друкована преса – єдине якісне джерело інформації. Та й клієнтами подібних газетних кіосків є в переважній більшості люди середнього та старшого віку, які в своїй більшості досі не опанували всесвітню мережу та є прихильниками класичного отримання інформації з газет і журналів. Напевно, серед них є і левова частка людей пенсійного віку, які на минулих виборах голосували за нинішнього міського голову та новий склад міської ради. Йти проти тих людей, які ще вчора підтримали тебе, абсурдно. Хоча, знаючи особли- вості місцевої політики: електорат потрібен лише перед виборами. В контексті сказаного дуже промовистим видався виступ на останній сесії міської ради депутата Артура Черенкова. Політик закликав своїх колег «розвернутися обличчям до своїх виборців» та допомагати, а не заважати їм. Чи прислухались слуги народу до свого колеги – про це ми дізнаємось вже незабаром…

Газета «ПАНОРАМА»