Допомога Фонду «Відродження»

Інтегрувати у суспільство закарпатських ромів два десятиліття допомагає Фонд «Відродження».

В рамках візиту на Закарпаття виконавчий директор Міжнародного Фонду «Відродження» Євген Бистрицький зустрівся з головою ОДА Геннадієм Москалем. Спільно з представниками ромської національної меншини, громадських організацій та керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації відбулося обговорення проблем ромського населення краю та питання налагодження співпраці влади з цією національною меншиною.

Серед обговорених проблем – отримання реєстрації та паспортів представниками ромської народності, відвідування дітьми навчальних закладів. Як пікреслив Геннадій Москаль, нині на Закарпатті мешкає більше половини всіх ромів України, дискримінації в краї вони не зазнають.

–Нині, згідно з законом, голови сільських рад наділені повноваженнями реєструвати та оформляти паспорти. Я особисто давав вказівку головам зайнятися цим у населених пунктах. Ця робота триває, – повідомив Геннадій Москаль. – Але потрібно не тільки щоб влада задовольняла потреби ромських громад, необхідно стимулювати ромів займатися сомоорганізацією. У таборах повинні бути освічені авторитетні лідери з яких можна брати приклад. А це справа не одного місяця чи року.

За словами Євгена Бистрицького, Міжнародний Фонд «Відродження» втілює програму з підтримки ромського населення Закарпаття з 1998 року. Щороку Фонд виділяє до півмільйона доларів на інтеграцію ромів в українське суспільство. Ці кошти спрямовуються на покращення рівня освіти, доступу до послуг охорони здоров’я, захисту прав, культурні та спортивні заходи. «Зараз ми підтримуємо сотню ромських студентів, які отримують вищу юридичну, медичну, педагогічну освіту в Україні та за кордоном завдяки нашій допомозі, – зазначив Євген Бистрицький. – Вважаємо, так будується лідерство та спроможність ромської молоді».

За сприяння Фонду, на Закарпатті нині працює п’ять центрів правової допомоги ромів, діють соціальні та медичні посередники, які сприяють представникам цієї національної меншини у вирішенні проблем.

Прес-служба Закарпатської ОДА