Ворог біля воріт: чому Путін звинуватив Україну в нападі на Крим

Російський президент Володимир Путін звинуватив Україну в тероризмі.

Так він відреагував на інформацію ФСБ про те, що чекістами “попереджено скоєння в Республіці Крим терористичних актів, підготовлених Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України”. “Істерикою” і “брехнею” назвав заяву російських спецслужб секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов. У той же час експерти закликають серйозно поставитися до випадів Путіна. І готуватися, в тому числі, до ймовірного наступу на Україну.

Що сказало ФСБ

10 серпня ФСБ Росії повідомило про ліквідацію “агентурної мережі Головного управління розвідки Міністерства оборони Збройних сил України”. За інформацією російської спецслужби, в ніч з 6 на 7 серпня в районі Армянська ними була виявлена “група диверсантів”, при затриманні якої один із чекістів загинув. На місці зіткнення нібито були виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кілограмів у тротиловому еквіваленті, боєприпаси, протипіхотні та магнітні міни, гранати і “спецзброя, що складаються на озброєнні спеціальних підрозділів збройних сил України”.

Ще одне зіткнення, в результаті якого загинув російський солдат, нібито сталося в ніч на 8-е серпня. Причому зіткнення, якщо вірити опису російської спецслужби, було не тільки з застосуванням стрілецької зброї, але і бронетехніки. “У ніч на 8-е серпня 2016 року спецпідрозділами Міністерства оборони України було здійснено ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, які запобігли силовими підрозділами ФСБ Росії і взаємодіючих відомств. Спроби прориву прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України”, – йдеться в заяві ФСБ. При цьому, куди проривалися ці “групи” – не повідомляється. Правда, в спецслужбі повідомили про затримання якогось Євгена Панова, 1977 року народження, жителя Запорізької області, співробітники Головного управління розвідки Міноборони України, який “дає свідчення”.

“ГУР МО України спростовує інформацію, яку зараз поширює ФСБ Російської Федерації, про участь підрозділів військової розвідки в терористичній діяльності на території Криму. Це по-перше. А по-друге, так як ФСБ назвала там співробітників Головного управління розвідки, зазвичай ми не коментуємо інформацію про наших співробітників, але реально на сьогоднішній день жодного співробітника ГУР міністерства оборони Федеральна служба Росії на території Криму не затримувала”, – повідомив представник управління ГУР Вадим Скібіцький в ефірі “П’ятого каналу”.

Інформація ФСБ дала підставу російському президенту Володимиру Путіну звинуватити Україну в тероризмі. “З російської сторони є втрати, вбиті двоє військовослужбовців. Ми безумовно повз таких речей робити не будемо. Хотів би звернутися до наших американським і європейським партнерам. Думаю, для всіх очевидно, що сьогоднішні київські власті не шукають способи вирішення проблем на переговорах, а переходять до терору. Це дуже тривожна річ”, — заявив Путін. За його версією, на ці кроки українська влада пішла для того, щоб “відволікти увагу власного народу від тяжкого становища в економіці”.

Ще далі у своїх коментарях пішли окупаційна влада Криму. Самопроголошений віце-спікер так званого кримського парламенту Ремзі Ільясов розцінив дії України, про які почув від ФСБ, “оголошенням війни”.

Погляд з кордону

Ситуація на кордоні з окупованим Кримом в останні дні дійсно була непроста. 7 серпня російські власті заблокували пересування через пункти пропуску “Каланчак”, “Чаплинка” і “Чонгар”. Незабаром рух було відновлено, однак подібні проблеми спостерігалися на кордоні і 8-го числа. У середу, 10 серпня, помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян написав у себе в Facebook, що “пропускні операції” повністю відновлена.

Тоді ж, 7 серпня, у соцмережах з’явилася перша інформація про українських ДРГ, на яку оперативно відреагували в Генштабі. “Ми відразу відреагували на ці заяви, проінформувавши суспільство про те, що ВСУ знаходяться в певних районах, на певних опорних пунктах і виконують завдання в плановому порядку, і будь-які заяви такого характеру є провокаційними”, – заявив прес-секретар Міноборони В’ячеслав Селезньов.

Слід також сказати, що однією з версій, яка циркулировалась у російських та українських ЗМІ і пояснювалося, зокрема, закриття пропускних пунктів, була інформація про втечу кількох солдатів з однієї з військових частин у Криму. А вся дії російських військових були спрямовані на те, щоб зловити дезертирів, які залишили в/ч, прихопивши з собою табельну зброю.

Театр бойових дій

Ніяких ДРГ, ніяких “проривів” у Криму не було, а заяву Росії з цього приводу – провокація, заявляють зараз в українському Генштабі і розвідки. “Істерикою” і “брехнею” назвав заяву російських спецслужб секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов. “Істерична і брехлива заява ФСБ не має жодних підстав, крім як спроби окупантів нагнітати і загострювати ситуацію на тимчасово захоплених українських територіях», – заявив Олександр Турчинов. – Для того, щоб піти на подальшу ескалацію конфлікту, Путін не придумав нічого кращого, ніж дешеву театральну постановку ФСБ з саморобними вибуховими пристроями”.

Як би Україна не ставилася до правдивості заяв Путіна, поставитися до них треба серйозно, вважають експерти. “Подібні заяви свідчать про те, що в Росії йде підготовка до якихось масштабних дій, – заявив РБК-Україна Олексій Мельник, провідний військовий експерт Центру Разумкова. – Традиційно військові в такій ситуації повинні готуватися до найгіршого сценарію. Хоча це аж ніяк не означає, що події розвиватимуться саме так. На мою думку, найгірший сценарій – це повномасштабне військове вторгнення із застосуванням крилатих ракет і авіації. Тому, безумовно, в першу чергу потрібно привести в повну бойову готовність нашу систему протиповітряної оборони. Ймовірність того, що Росія захоче окупувати територію України, аж до Києва малоймовірна, хоча і не виключена”.

Такої ж думки дотримується і екс-заступник глави генштабу ЗСУ Ігор Романенко. “Поки що той рівень ескалації, який ми спостерігаємо, говорить швидше про тактичному тиску путіна на Україну. Але якщо протягом 2-4 тижнів Росія буде нарощувати війська в Криму, на Донбасі та на кордоні з Україною, то не можна виключати початку широкомасштабних бойових дій. На жаль, ми пам’ятаємо, що великі війни починалися саме з провокацій – Фінляндія нібито напала на СРСР, а Польща – на Німеччину”, – сказав РБК-Україна Ігор Романенко.

Колишній учасник мінського процесу Роман Безсмертний упевнений, що чим ближче в Росії вибори, тим частіше вона буде намагатися дестабілізувати ситуацію в Україні. У той же час він сподівається, що до повторення Іловайська або Дебальцевого все ж не дійде: “З того, що я бачу, сил для нової військової агресії у них недостатньо”.

У той же час він зазначив, що Росія змушена іти на такі кроки, тому що, чим далі, тим гірше контролює ситуацію на сході України. На його думку, через дестабілізації Росія намагається вирішити три завдання. «Перше – залагодити ситуацію на місцях. Адже і в Криму, і на Донбасі ситуація не краща для Росії. На Донбасі йде повне розкладання, а в Криму вони не можуть впоратися з кримськими татарами. Згадайте хоча б справу Умерова, – вважає Роман Безсмертний. – Друга завдання Путіна – мобілізувати електорат в Росії перед виборами. Там ніби і так все добре, але всяке може трапитися. І третє – це їх аргументи для зовнішньої політики. Адже ніхто не може їм гарантувати перемогу Трампа в США. І тому Росія вживає й інші кроки».

Варто відзначити і ще одна зовнішньополітичне наслідок. Путін, фактично знайшов, а швидше за все, придумав собі підстава для того, щоб заблокувати переговори щодо врегулювання ситуації на сході України “нормандському форматі”. Він вже заявив, що зараз, після “прориву” українських військових, “зустрічатися в нормандському форматі безглуздо”.

https://www.rbc.ua