Ужгородський аеропорт обслуговує тільки чартерні рейси

Керівництво Закарпатської ОДА намагається врегулювати питання перезапуску аеропорту “Ужгород”.

Сьогодні з робочим візитом на об’єкті побувала австрійсько-словацька делегація на чолі з власником аеропорту міста Кошице Міхаелом Тмейем. Зокрема, мова йшла про можливість налагодження рейсів “Кошице – Ужгород – Київ”.

Для їх запуску наразі є дві перешкоди. Перша – це відсутність регулярного авіаперевізника, а друга – відсутність міжнародної угоди, яка б урегулювала польоти українських літаків над Словаччиною (вимушена дія при зльоті та посадці в ужгородському аеропорту).

Як розповів голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, для другої проблеми рішення вже є. Аеропорт “Ужгород” стане комунальним підприємством і отримає власний сертифікат “ЕАСА”. Наразі об’єкт є частиною Державного підприємства «Украерорух», котре немає потрібного дозволу. Окрім того в аеропорту взялися за ремонти з тим, щоб привести його до відповідності міжнародним нормам.

-Частину спеціального паркану вже встановили (до речі, за 25 років незалежності України Ужгородський аеропорт так і не спромігся на спеціальний паркан, тому на злітну смугу з навколишнього лісу часто вибігали дикі тварини), – розповів голова ОДА.

До слова, ужгородський аеропорт все ще приймає чартерні рейси. Загалом же з початку року тут прийняли 145 авіарейсів.

А от регулярного авіаперевізника для аеропорту “Ужгород” поки не знайшли.

Делегація схвально оцінила хід робіт. Втім, попросила ще попрацювати над питанням спрощеного перетину кордону для словаків, які забажають скористатися його послугами.