У Берегові діти під контролем художників створили мурал

На День Незалежності в Берегові з’явився справжній «мурал» – як тепер повелося називати тематичні, зазвичай яскраві та оптимістичні розмальовки на стінах.

Від графіті мурали відрізняються як стилем, так і тим, що вони створюються відкрито.

Задум створити такий витвір міського мистецтва у Берегові з’явився ще у 2014 році, але довгий час для муралу не знаходилося місця, бо потрібні були і бажання мешканців, і підготована для розфарбовування поверхня стіни. Лише цього року, 1 червня, біля Громадського центру «Кожен може допомогти» відбувся дитячий пленер «Кольорові мрії». Тоді  маленькі художники намалювали сонце, море, гори, квіти, птахів, кораблі – все, що підказала їм уява.

Ці образи художник Анатолій Сакалош скомпонував в єдину картину, яка мала з’явитися у підворітті (або, як кажуть закарпатці – «в дуфорті») будинку на площі Ференца Ракоці ІІ, де на другому поверсі  розквартирувався  Берегівський громадський центр «Кожен може допомогти», відомий своєю волонтерською діяльністю.

І ось 24 серпня сюди прийшли діти з батьками (як місцеві, так і вже традиційно діти переселенців з Криму та Донбасу, віком від 4 до 12 років), аби долучитися до реалізації задуму.

Малюками, які взялися за нову для них справу без страху і з натхненням, майстерно і ненав’язливо керували художники Анатолій та Ольга Сакалош, які зуміли поєднати фантазії та образи маленьких митців у єдину композицію. Відтак, діти пройшли майстер-клас з живопису у справжніх майстрів, ставши при цьому учасниками непересічної культурної події – створення муралу.